1 Decembrie: Sesiune de informare

5 Dec 2014

Am marcat ziua națională printr-o sesiune de informare despre fondurile europene care pot fi accesate pe proiecte din domeniul patrimoniului cultural. Cei 14 operatorii culturali invitați la eveniment au fost:

 • Costin Tincă, director al Castelului Corvinilor, din Hunedoara
 • Vasile Borși, director executiv și coordonator al echipei de monitorizare a proiectelor cu finanțare europeană, din cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara
 • Liliana Țolaș, director al Muzeului Civilizației Dacice și Romane, din Deva
 • Brylynskei Vladimir, administratorul parcului arheologic Sarmizegetusa Regia
 • Ioan Iulian Sîrbu, consilier local al municipiului Sighișoara
 • Iuliana Ungureanu, Primăria Câmpulung Muscel
 • Cristina Herția, arhitect-șef al județului Dâmbovița
 • Cristian Mitrofan, viceprimar al municipiului Curtea de Argeș
 • Roxana Rădulescu, Primăria Curtea de Argeș
 • Carmen Cecilia Solomonea, conferențiar universitar și restaurator, Universitatea de Arte ‘G.Enescu’, din Iași
 • Ștefan Bâlici, arhitect, conferențiar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, București, Departamentul de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului
 • Geanina Fedeleș, Cetatea Neamțului, Târgu Neamț
 • Apostol Marian, director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița
 • Vlădulescu Dumitru, director al Teatrului de Vest, din Reșița

 

 

Prima prezentare a fost făcută de doamna Monica Urian de Sousa, expert al Directoratului General “Educație și Cultură”, din cadrul Comisiei Europene, membră a echipei care coordonează principalul program european de finanțare pentru cultură, “Europa Creativă”. Reprezentanta Comisiei Europene a prezentat componentele programului, etapele constiturii unui dosar de finanțare și a oferit apoi câteva exemple sugestive de proiecte care au reușit să dobândească finanțare. Invitații din România au adus în discuție câteva dintre problemele cu care se confruntă în materia accesării fondurilor europene: insuficienta informare în privința oportunităților europene de finanțare (asta ne face să ne bucurăm că le-am oferit șansa de a afla cât mai multe, chiar de la sursă), dificultatea pregătirii dosarelor de candidatură, lipsa personalului specializat în scrierea și managementul proiectelor europene, imposibilitatea de a asigura co-finanțarea necesară în cazul unora dintre programe și greutățile întâmpinate în identificarea de parteneri europeni pentru proiectele internaționale.

 

 

 

A venit apoi rândul programului “Orizont 2020”, un program axat pe cercetare, dar care include și foarte multe linii de finanțare pe care se pot depune proiecte din domeniul patrimoniului cultural. Gazdă ne-a fost de această dată domnul Zoltan Krasznai, manager de program în cadrul Comisiei Europene, specializat pe astfel de finanțări. Participanții au primit informații despre câteva dintre liniile de finanțare ce pot fi accesate, precum și exemple concrete de proiecte aflate deja în derulare.

Discuția care a urmat a scos la iveală alte probleme serioase legate de implementarea “Orizont 2020”  în România: informația despre program nu a fost tradusă în limba română, nu există un punct de contact național, ci o serie de puncte de contact răspândite doar pe anumite părți ale programului, ceea ce face ca programul în sine să fie greu de accesat. De asemenea, informația despre oportunitățile pe zona patrimoniului cultural este inexistentă, iar pentru operatorii culturali este extrem de dificil să inițieze consorții internaționale și interdisciplinare pentru pregătirea unor proiecte care să aibă șanse reale de finanțare.

În fața atâtor dificultăți evocate, am reușit să ne gândim și la tot atâtea posibile soluții și, mai ales, la uriașul potențial rămas, până acum, în mare parte ne-exploatat! Programele europene acordă, în fiecare an, zeci de milioane de euro pentru cultură, însă în acest film frumos România a avut rol de figurant, deci nesemnificativ s-ar putea spune, dacă vorbim de exercițiul bugetar 2007-2013.

 


 

Echipa de asistenți ai europarlamentarului Mircea Diaconu

 

Castelul Corvinilor din Hunedoara  http://www.castelulcorvinilor.ro/

Muzeul Civilizației Dacice și Romane  http://www.mcdr.ro/

Sarmizegetusa Regia  http://cetateasarmizegetusa.ro/

Cetatea Neamțului http://cetateaneamtului.ro/