Interviu la televiziunea NCN – Cluj Napoca

23 May 2017

 

 

Am stat de vorbă cu Răzvan Dumitrescu, la televiziunea NCN, din Cluj Napoca, despre turul României, pe care l-am încheiat pe 24 mai. Am plecat la drum pe această hartă a patrimoniului rănit, un proiect pe care l-am pus la cale în baza dialogului direct cu cetățenii. Pe parcursul lunii mai am vizitat o bună parte din obiectivele de patrimoniu semnalate de voi pe site-ul nostru. Voi prelucra toate informațiile culese pe traseu și le voi include într-un dosar care vreau să ajungă pe masa celor care decid la cel mai înalt nivel în România.

Să nu uităm că vinovățiile pentru starea jalnică a obiectivelor sunt numai aici, iar rezolvarea nu poate veni decât tot de aici, de acasă. Dacă dacii aveau drept simbol șarpele cu cap de lup, simbolul nostru ar trebui să fie, astăzi, drobul de sare. Mereu amânăm…

Am putea face foarte multe lucruri bune, resurse exsită. Sunt foarte mulți bani europeni pe care nu îi accesăm, și pe domeniul cultural cu atât mai mult. Acum avem o oportunitate formidabilă pe care le-am prezentat-o tuturor pe unde am fost, și anume faptul că în 2018 subiectul principal în Uniunea Europeană va fi patrimoniul cultural.

De curând, s-a votat în Parlamentul European raportul  2018, Anul European al Patrimoniului Cultural, un raport care mi-a fost încredințat mie personal de Comisia de Cultură și Educație a forului legislativ. Am fost onorat să lucrez pe acest subiect și îmi doresc ca România să profite de toate oportunitățile pe care le va aduce 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural.