DECIZIA (UE) 2017/864 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind Anul european al patrimoniului cultural (2018)

17 May 2017

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și Ministrul Delegat al Președinției Malteze a Consiliului Uniunii Europene, Carmelo Abela, au semnat pe 17 mai, la Strasbourg, Decizia Parlamentului European și a Consiliului cu privire la desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural. Semnarea oficială a avut loc în prezența eurodeputatului Mircea Diaconu, raportor din partea Parlamentului European, și a Petrei Kammerevert, Președinta Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European (CULT).

În opinia lui Mircea Diaconu, Vicepreședinte al CULT, cel mai important rezultat obținut în urma negocierilor inter-instituționale rămâne includerea Parlamentului European atât în pregătirea, cât și în desfășurarea tuturor activităților legate de Anul European 2018.

 

imagine_MD

Viitorul Uniunii Europene se bazează pe trei piloni importanți: dezvoltare economică, coeziune socială și refacerea relației directe între Bruxelles și cetățenii din UE. Un An European dedicat conservării și promovării patrimoniului cultural european este în beneficiul tuturor acestor aspecte. În măsura în care Uniunea Europeană se îndreaptă către o economie bazată pe inovație, informație și sustenabilitate, desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural poate revigora sectorul industriilor creative și culturale, care reprezintă mai mult de 3% din PIB-ul Uniunii Europene.

Mircea Diaconu

 

 


 

Comunicatul de presă din 17 mai 2017 poate fi citit aici.

 

Desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural a avut loc în urma adoptării de către forul legislativ, în luna septembrie 2015, a raportului elaborat de Mircea Diaconu, intitulat Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european. Raportul “2018, Anul European al Patrimoniului Cultural” a fost adoptat de Parlamentul European în aprilie 2017, cu 554 voturi pentru, 68 împotrivă și 30 de abțineri.