14 orașe românești înscrise oficial în competiția pentru titlul de “Capitală Europeană a Culturii 2021”

27 Oct 2015

Candidaturile a 14 orașe din România au fost acceptate în competiția pentru obținerea titlului de “Capitală Europeană a Culturii 2021”. Ministerul Culturii anunță că în urma analizării documentației depuse și validării acesteia de către experții Comisiei Europene, au fost admise candidaturile municipiilor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș.

Numărul mare al orașelor candidate demonstrează succesul de care această inițiativă se bucură în România, precum și faptul că diversitatea culturală deține un rol fundamental în crearea proiectului european. (…) Interesul pentru cultură are și o componentă pragmatică, de care nu putem să nu ne bucurăm: se conștientizează astfel faptul că actul cultural devine tot mai mult un instrument al creșterii economice, al dezvoltării și generează prosperitate,

a afirmat ministrul culturii Ionuț Vulpescu, într-un comunicat remis presei vineri, 23 octombrie.

Ministrul Culturii și-a exprimat totodată convingerea că numărul mare de candidaturi va fi urmat de acțiuni practice, concrete, în susținerea proiectelor fiecărei comunități în parte, care să dovedească seriozitatea lor.

Potrivit calendarului de desemnare a orașelor candidate pentru obținerea titlului de “Capitală Europeană a Culturii 2021”, în perioada 7—10 decembrie 2015 va avea loc o reuniune de preselecție, în urma căreia juriul european va întocmi o listă scurtă a orașelor candidate. În prima jumătate a lunii noiembrie vor fi publicate informații suplimentare despre agenda reuniunii din decembrie și planificarea prezentării candidaturilor de către orașele care doresc să devină, în 2021, Capitală Europeană a Culturii.

Reamintim că în luna iunie 2015 reprezentanții a opt orașe care și-au manifestat interesul pentru înscrierea în această competiție au efectuat o vizită de lucru în Belgia, la invitația eurodeputatului Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei de Cultură și Educație a Parlamentului European. Cu acea ocazie oaspeții din România au primit informații de ordin tehnic referitoare la cuprinsul dosarului care trebuie depus și au vizitat orașul Mons, care, alături de Plzeň (Cehia) este, în acest an, Capitală Europeană a Culturii.