2 decembrie: o nouă sesiune de informare

11 Dec 2014

Cei 14 operatori culturali invitați la Bruxelles de europarlamentarul Mircea Diaconu au avut plăcerea să participe, pe 2 decembrie, la o nouă sesiune de informare, de data aceasta tema fiind itinerariile culturale europene, recunoscute de mulți specialiști ca fiind adevărate “locomotive” ale dezvoltării economice, turistice și regionale. Experții care au prezentat problematica în discuție au fost Michel Thomas-Penette, de la Institutul European al Itinerariilor Culturale, din Luxembourg, și Linde Egberts, cercetatoare pe probleme de patrimoniu cultural la Universitatea din Amsterdam.

Thomas-Penette le-a explicat oaspeților din România etapele constituirii unui itinerariu cultural și fazele acreditarii acestuia la nivelul Consiliului Europei, analizând apoi câteva exemple de itinerarii culturale. Egberts, care a publicat recent o analiză a noilor modalități de promovare a patrimoniului cultural cu accent pe noile tehnologii, a vorbit despre “mașina timpului” de pe Ipad, jocuri video inspirate din istorie, itinerarii culturale virtuale și reconstituiri istorice.

Reprezentanții instituțiilor culturale din România și-au expus ideile lor privind diferite rute culturale și au primit sugestii privind diverse abordări tematice și identificarea de posibili parteneri pentru proiecte culturale. Ei au arătat că în România există foarte multe situri de patrimoniu care ar putea să se înscrie în rute culturale internaționale (cum ar fi, de exemplu, limes-ul roman) sau în circuite tematice naționale (de exemplu, cetățile dacice sau capitalele domnești).


 


Echipa de asistenți ai europarlamentarului Mircea Diaconu