Dezbatere RRI: O abordare integrată a patrimoniului cultural european în sectorul rural din România

14 Jun 2016

De curând, am avut prilejul să particip la o discuție, la Radio România Internațional, alături de managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Balici, pe tema abordării integrate a patrimoniului cultural european în sectorul rural din România.

Am mai spus-o și o să o spun în continuare până învățăm și noi: sunt foarte multe cazuri în Europa în care o comunitate întreagă trăiește de pe urma unui punct de patrimoniu bine exploatat. Aceasta înseamnă locuri de muncă.

Cu puțin timp în urmă, am adus la Bruxelles, în jurul aceleiași mese, autorități locale din zona Roșia Montană și reprezentanți ai unor zone similare din Europa care au prezentat exemple de bune practici în privința dezvoltării rurale, în general, și mai ales a celei patrimoniale. Străinii și-au expus cazurile lor, poveștile lor de succes; ai noștri au ascultat cu atenție, să vedem ce iese.

Cheia raportului “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”, pe care l-am elaborat și care a fost adoptat de Parlamentul European anul trecut, este chiar acest termen: integrată. Asta ar fi noutatea: o abordare integrată. Pentru că altfel patrimoniul e privit ca un lucru de duminică, cu copii, cu școală ș.a.m.d.

Ori “integrat” înseamnă ceea ce face parte din viața de zi cu zi a unei comunități, a unei nații, în toate sensurile cu putință și bineînțeles înseamnă exploatare, întreținere și conservare a identității. Raportul și, în general, tot ceea ce se discută și se gândește la Parlamentul European pe subiecte de acest tip, nu face deosebire între urban și rural. Sursele, oportunitățile sunt aceleași.

Ceea ce poate să facă deosebirea între urban și rural exact în domeniul acesta sunt mentalitățile, practicile, obișnuințele. Punctul forte al acestui raport a fost și este implicarea și responsabilizarea comunităților în administrarea patrimoniului aflat pe teritoriul lor. Activarea unor spații de tip patrimonial înseamnă automat niște oameni care trebuie să lucreze acolo, să funcționeze, nu un lacăt pus pe un castel.

Există niște calcule ale unor specialiști în domeniu care arată că 1 euro investit în patrimoniu poate aduce până la 27 de euro profit. Trebuie să folosim toate resursele cu putință, însă bineînțeles cu asistență tehnică, iar în România, din păcate, avem mare nevoie de specialiști în domeniu.

semnatura_jurnal