Premiul Saharov 2016 revine tinerelor reprezentante ale comunității yazidi

27 Oct 2016

Mă bucur că nominalizarea directă, în privința adjudecării Premiului Saharov 2016, a fost cea pe care au făcut-o astăzi europarlamentarii grupului ALDE, din care fac parte. Este vorba despre cele două militante irakiene pentru drepturile omului, Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar.

Povestea lor este cât se poate de impresionantă. Pe data de 3 august 2014, organizația Stat Islamic a masacrat bărbații din satul Kocho, de unde proveneau cele două, iar femeile și copiii au fost luați în sclavie, tinerele fiind exploatate sexual.

Nadia Murad Basee a reușit, după vreo trei luni, să fugă din zona controlată de ISIL și să ajungă inițial într-o tabără de refugiați din nordul Irakului, iar apoi în Germania. În luna decembrie 2015, ea și-a spus povestea în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU în care s-a dezbătut problema traficului de ființe umane. În urmă cu o lună (septembrie 2016), Nadia Murad Basee a devenit prima ambasadoare a bunăvoinței din partea Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), militând de atunci pentru demnitatea victimelor traficului de ființe umane.

Lamiya Aji Bashar a fost în pericolul de a-și pierde complet vederea în urma exploziei unei mine care a omorât două dintre persoanele ce o însoțeau atunci când încerca să evadeze în teritoriul controlat de guvernul irakian. Ajunsă după un timp la tratament în Germania, și-a regăsit acolo frații, care reușiseră să supraviețuiască. Starea ei de sănătate s-a îmbunătățit simțitor, ceea ce i-a permis să se implice în campaniile de sensibilizare cu privire la situația grea a femeilor și copiilor care cad victime atrocităților comise de ISIL.