Sesiune plenară Strasbourg

25 Nov 2016

Câteva grupări din Parlamentul European, periferice și pe alocuri extremiste, au inițiat o propunere de rezoluție prin care solicitau avizul Curții Europene de Justiție cu privire la compatibilitatea cu legislația comunitară a propunerii de acord de liber schimb dintre Canada și Uniunea Europeană (CETA). Adevăratul scop a fost însă acela de a întârzia sau chiar de a împiedica aplicarea provizorie a acordului, prelungind astfel această situație de incertitudine.

Nu am putut vota în favoarea acestei rezoluții, care de altfel a și fost respinsă de PE în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din această săptămână. În primul rând, CETA deschide calea liberalizării regimului vizelor pentru toți cetățenii români. În al doilea rând, dincolo de avantajul economic al unui acces preferențial pe piața canadiană, acordul oferă garanții privind prezervarea dreptului de reglementare în domeniul mediului, protecției consumatorului ș.a.m.d.

Pe plan internațional, Uniunea Europeană a fost considerată întotdeauna drept “lifestyle superpower”, adică o superputere în ceea ce privește stilul de viață al cetățenilor săi, libertățile individuale, accesul la serviciile publice, la educație, la cultură. În urma crizei financiare declanșate în 2008, Europa și-a cam pierdut, însă, acest statut. De aceea cred că avem nevoie acum, mai mult ca niciodată, de legături comerciale libere solide la nivel european și la nivel național pentru a da un nou avânt economic Uniunii Europene.

Indiferent de planurile de construcții pe care le-o avea Președintele ales Trump, epoca zidurilor, a barierelor și a protecționismului a apus. Doar valorile culturale trebuie protejate, bunurile materiale și serviciile sunt făcute pentru schimb liber.

 

 

semnatura_jurnal