A fi european înseamnă, printre altele, și a nu trăi sau a nu-ți crește copiii printre munți de gunoaie!

14 Mar 2017

Parlamentul European a adoptat astăzi pachetul legislativ pentru modificarea legislației în domeniul deșeurilor, elaborat de eurodeputata din Italia, Simona Bonafe (S&D).

Acest pachet pune bazele unei economii circulare, adică una în care reciclăm, refolosim, colectăm sau reparăm și nu doar producem, consumăm și generăm deșeuri, cum stau lucrurile într-o economie liniară. Comisia Europeană a propus un obiectiv de 65% reciclare până în 2030 pentru statele membre și limitarea depozitării la gropile de gunoi la 10%. Parlamentul European a votat, însă, în favoarea unor obiective mai ambițioase: 70% reciclare și maximum 5% depozitare la gropile de gunoi.


 

În România se reciclau în 2014 doar 13% din deșeuri, față de 44% la nivel european. Tot în 2014, noi, românii, aruncam la gropile de gunoi cam 72% dintre deșeuri, față de 31%, cât se aruncau la nivelul Uniunii Europene.


 

Bineînțeles că susțin eșalonarea acestei probleme pentru ca România să nu sufere consecințele firești ale neimplementării obiectivelor cu care s-a angajat la aderare.

Într-adevăr, din păcate România, prin decidenții săi istorici, a folosit fonduri europene pentru a construi într-o veselie telegondole, săli de sport în sate unde au rămas doar bătrânii, bazine de înot cu lacăte pe ușă etc., tolerând în același timp, îmbogățirile uluitoare ale gunoierilor naționali care strângeau, cărau și se umpleau de bani.

În IT, exact pentru că am luat-o de la zero, am folosit cele mai noi tehnologii și suntem primii. Cred că ar trebui să înțelegem acum, în ultimul ceas, că e nevoie să importăm cele mai noi tehnologii și în reciclare – o foarte bună afacere de altfel, pentru care, chiar și astăzi în plen, Comisarul Timmermans ne asigură că sunt fonduri europene la dispoziție.


Și dacă tot ne sperie reformarea Europei, în care statutul României nu pare a fi cel mai bun, oare nu ar trebui să ni-l îmbunătățim, europenizându-ne cât mai repede și cât mai mult? Pentru că a fi european înseamnă, printre altele, și a nu trăi sau a nu-ți crește copiii printre munți de gunoaie!


 

semnatura_jurnal