Patrimoniul cultural ca resursă, nu ca generator de cheltuieli

18 Oct 2016

 

‎Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Balici, consideră că Parlamentul European, prin adoptarea raportului Diaconu referitor la abordarea integrată a patrimoniului cultural european, a avut o contribuție importantă la înțelegerea patrimoniului ca resursă a dezvoltării economico-sociale a comunităților.

“De aici înainte, acțiunile Comisiei Europene vor trebui să se plieze pe acestă linie de politică cultural-patrimonială care a fost definită de Parlament”, a menționat Balici.

Ștefan Balici a arătat că în România, la nivelul grupului de lucru care elaborează Codul Patrimoniului, s-a adoptat cu claritate idea că patrimoniul trebuie abordat ca resursă, nu ca generator de cheltuieli.

imagine_MD

Patrimoniul cultural contribuie la bunăstarea socio-economică a unei regiuni, iar protejarea și valorificarea acestuia pot fi mai prietenoase cu mediul decât activitățile economice obișnuite. Punctele de patrimoniu dau identitate, greutate, valoare, de aceea ele trebuie incluse în viața noastră de zi cu zi.

Valorificarea bunurilor de patrimoniu trebuie să revină comunităților, care sunt îndreptățite să beneficieze astfel de locuri de muncă

Mircea Diaconu