Ajutor aprobat de Parlamentul European pentru muncitorii disponibilizați din România

18 Sep 2014

Parlamentul European a aprobat, cu 614 voturi pentru, 71 împotrivă și 16 abțineri, un ajutor de 3.571.150 euro pentru o mie de lucrători disponibilizați de producătorul de oțel Mechel Câmpia Turzii și de furnizorul său. Finanțarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) va completa eforturile autorităților române, urmând să intre în vigoare după adoptarea de către Consiliul de Miniștri, cel mai probabil pe data de 25 septembrie 2014. Fondurile vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanțarea unor noi afaceri și consultanță pentru găsirea unui nou job.

Anterior votului în plen, europarlamentarul Mircea Diaconu a precizat că în cadrul Comisiei de Ocupare a forței de muncă și afaceri sociale, la a cărei ședință a participat ca membru supleant, a pledat pentru ca țara noastră să primească ajutorul de 3,5 milioane de euro, drept compensație pentru faptul că oamenii au fost disponibilizați și pentru ca aceștia să fie reintegrați pe piața muncii.

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizați ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară și pentru a-i asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 și 2020, fondul are la dispoziție 150 milioane de euro anual. Muncitorii disponibilizați primesc măsuri de asistență cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanță de carieră și diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autoritățile naționale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală.