ALDE și Mircea Diaconu susțin refomarea sistemului actual al migrației și azilului

23 Apr 2015



Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), din cadrul Parlamentului European, propune, prin liderul său, Guy Verhofstadt, o alternativă la abordarea Comisiei Europene și Consiliului European în privința problematicii migrației și azilului, devenită atât de acută în urma  naufragiului de la sfârșitul săptămânii trecute în Marea Mediterană, care s-a soldat cu aproximativ 800 de victime.

Proiectul ALDE include introducerea unui sistem european centralizat pentru rezolvarea problemelor de azil, revizuirea generală a sistemului de migrație economică în sensul considerării atât a lucrătorilor calificați, cât și a celor necalificați, creșterea de 10 ori a bugetului FRONTEX (agenția specializată în cooperarea operațională la nivelul frontierelor externe ale Uniunii Europene), pentru a-i spori astfel competențele în probleme de salvare, introducerea obligativității statelor membre de a contribui la această forță și crearea unor zone sigure în statele care au probleme în asumarea de responsabilități la nivel guvernamental.

Verhofstadt a precizat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles joi, 23 aprilie, că noua formulă de abordare pe tema azilului și migrației trebuie aplicată în cadrul unui sistem centralizat european de distribuire voluntară a responsabilităților, sub coordonarea unui oficiu european de sprijin pentru probleme de azil. Pe de altă parte, liderul ALDE menționează că noul sistem de migrație economică trebuie organizat la nivel european, înlocuindu-se astfel cele 28 de sisteme naționale actuale, după modelele american, australian și canadian.

Verhofstadt susține totodată necesitatea destructurării rețelelor de traficanți, concomitent cu o nouă abordare a problemei intrărilor ilegale în Uniunea Europeană. Acesta militează, de asemenea, pentru eliminarea sursei problemei migrației prin creșterea ajutorului umanitar oferit țărilor din afara Uniunii Europene.

 

imagine_guy

Trebuie să îndepărtăm tentația migranților de a se urca în bărci și trebuie să le dăm celor care cer azil posibilitatea de a aplica pentru azil umanitar la ambasadele de peste hotare.

Guy Verhofstadt, președinte ALDE, Parlamentul European

În cadrul unei dezbateri organizate de ALDE în ajunul Consiliului European extraordinar convocat pentru analiza situației din Marea Mediterană, europarlamentarul independent Mircea Diaconu și-a arătat sprijinul pentru finanțarea și dotarea corespunzătoare a unei forțe europene de intervenție rapidă menită să rezolve situații de risc de genul celei înregistrate în week-end-ul trecut. Problema migrației este strâns legată de faptul că oamenii sunt nevoiți să își asume riscurile presupuse de migrație deoarece ajung la disperare în țările lor de origine.

Referindu-se la fenomenul migrației către spațiul european, Mircea Diaconu a menționat că „acești oameni care își riscă viața sunt teoretic cel puțin nevinovați și sunt niște victime”, subliniind totodată necesitatea ca Europa să își asume responsabilități pentru rezolvarea situației lor, inclusiv prin intervenția respectivei forțe specializate, care să pună în aplicare o politică europeană coerentă în domeniul migrației.
Europarlamentarul român a evocat, în context, experiența pe care a trăit-o Nadia Comăneci, în decembrie 1989, când aceasta și-a riscat viața trecând granița împreună cu o călăuză, pentru a scăpa de regimul ceaușist: La vremea aceea, grănicerii din România comunistă îi împușcau pe cei care treceau frontiera, ca pe iepuri, și primeau permisie în clipa în care împușcau pe cineva, primeau permisie, deci liber să meargă acasă, ca un fel de premiu.


imagine_MD

Sunt foarte puține spații de echilibru, de ordine și de prosperitate pe glob, în rest este un infern și câtă vreme există acest infern, acei oameni își vor risca viața, deoarece ceea ce trăiesc ei nu este viață și atunci vor fi victime la nesfârșit.

Mircea Diaconu