Au fost curioși să-și verifice instinctul; și nu au greșit ȋn alegerea lor

15 May 2015

A trecut, pe nesimțite, un an de la prima ȋntâlnire. Ȋn urmă cu un an, câțiva oameni de bună credință, pentru care sistemul de valori a rămas nealterat de vremuri, au pus umărul ca să ajute un seamăn de-al lor ȋntr-un moment de cumpănă. Bunul simț și modestia au fost liant ȋntre persoane total străine de altfel. Mulți au fost mai degrabă curioși să vadă dacă instinctul lor este corect. Și nu au greșit ȋn alegerea lor, pentru că au avut ocazia să cunoască un om adevărat, asemeni lor.

Omul Mircea Diaconu ȋși respectă promisiunile. La exact un an s-a urcat la volanul bătrânului ARO galben și a pornit ȋntr-un periplu prin țară, așa cum a promis, pentru a se reȋntâlni, la o cafea, cu oamenii care i-au fost alături. La Deva ȋntâlnirea a fost programată pentru 13 mai, la ora 13 și a fost cât pe ce să nu mai aibă loc, deoarece mașina a ajuns la capătul puterilor și a abandonat cursa după ȋntâlnirea de la Cluj. Cu o ȋntârziere de două ore, timp ȋn care oamenii l-au așteptat, a ajuns și la ȋntâlnirea de la Alba Iulia. La ora 12 și jumătate am primit anunțul că nu va ajunge la ora 13 la Deva, dar că va veni “ca o nălucă” și s-a ținut de cuvânt. Până la urmă promisiunea a fost mai tare decât ghinionul …

Restul e poveste … oamenii cu poveștile lor de viață, cu speranțele lor, multe neȋmplinite, iar Mircea Diaconu cu povești de Bruxelles, cu bilanțul unui an de activitate deloc ușor, pentru că nu este la ȋndemâna oricui să arate lumii cum sunt de fapt românii. Ȋi dorim să reușească și, mai mult decât atât, să ne reamintească și nouă cine suntem.

Și pentru că marea iubire a actorului Mircea Diaconu a rămas arta și cultura, oamenii au avut ocazia să afle despre proiectul său ȋndrăzneț, Harta Patrimoniului Rănit, și despre cum poate fiecare să contribuie la identificarea, promovarea și ȋncercarea de salvare a ceea ce a mai rămas din identitatea noastră națională. O formă pură de patriotism, departe de orice iz politic sau naționalist. Sperăm că va fi un proiect la care vor lua parte cât mai mulți români, de aici și de afară.

Ne-am luat rămas bun cu promisiunea revederii la anul care vine.

Mircea Ursa, asistent local