Audieri în Comisia pentru cultură și educație (CULT)

29 Sep 2014

 

Comisarii desemnați să facă parte din Comisia Juncker au răspuns în scris la întrebările europarlamentarilor pe probleme privind domeniul de competență, gestionarea portofoliului vizat și cooperarea cu Parlamentul. Începând de luni, 29 septembrie 2014, au intrat în focul audierilor menite să aprofundeze testarea competenței și cunoștințelor lor pentru ocuparea noilor portofolii, audierile urmând a se încheia pe 7 octombrie.

Prima audiere în Comisia pentru cultură și educație (CULT), din care face parte, în calitate de vicepreședinte, și europarlamentarul Mircea Diaconu, l-a avut ca protagonist pe germanul Günther Oettinger, comisar desemnat pentru “Economia și societatea digitală”. La audiere au participat și membrii Comisiei de Industrie, cercetare și energie (ITRE).

Mircea Diaconu a dorit să afle dacă Oettinger are în intenție să lanseze forumul filmului european și cum se va raporta acesta la recomandările făcute de Parlamentul European în prima parte a anului 2014 prin comunicarea intitulată Filmul european în epoca digitală.

Comisarul desemnat Oettinger a răspuns că, făcând parte din generația care la sfârșit de săptămână obișnuia să meargă la cinematograf pentru a trăi experiența vizionării unui film împreună cu prietenii, este un susținător al ideii ca peisajul cinematografic european să aibă un viitor și în orașele și comunitățile mai mici, context în care va acorda importanța cuvenită simplificării programelor de subvenționare a difuzării filmului la nivel regional și local.

Mircea Diaconu s-a declarat bucuros de interesul lui Oettinger pentru ca filmul să ajungă cât mai aproape de cetățeni și și-a exprimat totodată speranța într-o foarte bună colaborare cu viitorul comisar pentru perfecționarea legislației privind protecția drepturilor de autor.

imagine_MD

Comisarul desemnat Günther Oettinger nu a răspuns punctual la întrebarea mea dar m-a bucurat interesul lui pentru o mai bună difuzare, și mai ales în comunitățile mici, a filmului cu posibilități și mecanisme de finanțare europene adecvate, ceea ce creează premise pentru o aplicare masivă în România. Adică, exact ce mă “obsedează” de multă vreme: refacerea rețelei de cinema prin căminele culturale din România, cu costuri foarte scăzute grație tehnologiei moderne. Important este că are aceeași părere despre nevoia de finanțare și extindere a difuzării filmului, în lipsa căreia degeaba luăm premii, dacă filmele stau mai mult în cutii. Mâine o să-i trimit o scrisoare personală pe această temă și sper într-o foarte bună colaborare și pentru legislația pe protecția drepturilor de autor.

Mircea Diaconu

 
 

Multe dintre întrebările adresate comisarului desemnat pentru postul de la Educație, cultură, tineret și cetățenie, Tibor Navracsics (din Ungaria), au avut drept punct de pornire legislația recentă a Guvernului Viktor Orban, criticată de instituțiile europene pentru excese și limitări în privința drepturilor cetățenești și a libertății de exprimare. Eurodeputatul Mircea Diaconu a dorit să știe cum se poziționează viitorul comisar european Tibor Navracsics în raport cu politicile Guvernului Orban, cu care a trebuit să fie solidar, în calitate de viceprim-ministru. “A fi european este un lucru bun, sunt mândru de acest lucru. Uniunea Europeană este cel mai mare succes în materie de integrare regională”, a răspuns Navracsics.