Biodiversitatea în atenția Parlamentului European

4 Feb 2016

“A proteja biodiversitatea înseamnă în primul rând a ne asigura că nepoții noștri vor avea acces la apă curată și la aer curat”, a declarat Mircea Diaconu în legătură cu raportul eurodeputatului belgian Mark Demesmaeker pe tema combaterii pierderii biodiversității, adoptat cu 592 voturi pentru, 52 împotrivă și 45 abțineri în sesiunea din această săptămână a Parlamentului European, care a avut loc la Strasbourg.

Raportul realizează  o evaluare a Strategiei Uniunii Europene, adoptată în luna mai 2011, pentru îmbunătățirea situației speciilor, habitatelor și ecosistemelor din Europa, contribuind astfel la conservarea biodiversității la nivel mondial.

Una dintre principalele recomandări ale raportului este implementarea eficientă a unor legi deja existente în ceea ce privește protejarea mediului în Europa. În cadrul dezbaterii “Cât de verde este hidroenergia?”, organizată anul trecut în Parlamentul European, Mircea Diaconu atrăgea atenția tocmai asupra implementării precare a Directivei-cadru a Uniunii Europene privind apa, fenomen care a dus la proliferarea exagerată a microhidrocentralelor construite pe râuri de munte, cu consecințe grave asupra ecosistemelor existente.

imagine_MD

Un cadru legislativ la nivel UE deja există, trebuie doar implementat. Să nu uităm că unul din șase locuri de muncă în Europa depinde în mod direct sau indirect de mediul înconjurător. Dar dincolo de avantajele economice, este vorba de patrimoniul nostru natural. Strategia pentru Biodiversitate contează mai ales în contextul în care UE nu are încă o politică comună forestieră și nici o abordare integrată către patrimoniul natural.

Mircea Diaconu

 
 

Această strategie a Comisiei Europene prevede ca până în 2020 să fie îndeplinite următoarele obiective:

  • Deplina punere în aplicare a legislației Uniunii Europene privind natura;
  • Protejarea și refacerea ecosistemelor și a serviciilor pe care le oferă și o mai mare utilizare a infrastructurii verzi;
  • Mai multă sustenabilitate în agricultură și silvicultură;
  • O mai bună gestionare a stocurilor de pește și pescării sustenabile;
  • Controale mai stricte privind speciile invazive;
  • O mai mare implicare a Uniunii Europene în combaterea pierderii biodiversității la nivel mondial.

Pentru atingerea acestor obiective la termenul stabilit sunt necesare eforturi substanțiale din partea Statelor Membre, având în vedere faptul că progresul realizat în perioada 2011-2015 nu este mulțumitor. Comisia Europeană estimează că ratarea acestor obiective va avea costuri socio-economice de 50 de miliarde de euro pe an.