BREXIT? Nu, BREMAIN!

23 Jun 2016

Discutăm, în contextul votului de astăzi din UK, despre riscul de a cădea cel mai important proiect politic din ultimii 100 de ani. Un proiect care a fost gândit, și funcționează și astăzi, pentru anularea tensiunilor din interiorul Europei, tensiuni care, să nu uităm, au dat naștere celor două războaie mondiale. Ecuația a fost, de fiecare dată, cam aceeași: un grup de nebuni, cu foarte mulți creduli în preajma lor, care au reușit să schimbe istoria.

Și dacă tot vorbim de un grup de nebuni, nu pot să nu menționez UKIP, care a aprins scânteia acestei dezbateri. Ce mă siderează e că, din păcate, în 2014 au reușit să scoată de pe scena politică britanică personaje de talia lui Graham Watson, în schimb instalându-se în Parlamentul European Farage cu ai săi … Niște oameni care s-au întors cu spatele, literalmente, la Oda bucuriei care se intonează la deschiderea fiecărui mandat.

Nu numai că sper într-un rezultat pozitiv, dar mi-aș dori din tot sufletul ca diferența să fie vizibilă, astfel încât să apună steaua celor ca Farage din Marea Britanie sau din alte țări care stau la coadă pe subiectul ăsta.

Din fericire, țara noastră nu a furnizat anti-europenism în ultima vreme. Aș vrea ca România, indiferent de rezultatele referendumului, să înțeleagă că avem o oportunitate acum de a ne poziționa în plan extern ca principală forță pro-europeană, ca lider de opinie și de politici în Europa Centrală și de Est.

Mi-ar plăcea ca, încă măcar câteva zile, în România să se discute despre această temă și despre consecințele pe termen lung ale referendumului britanic. Asta fiindcă, din păcate, la noi prea multe subiecte rămân la nivel de bârfă locală.

 

semnatura_jurnal