Brexit, moment al maturității politice și diplomatice pentru România în UE

6 Apr 2017

În contextul declanșării Articolului 50 de către Marea Britanie pe 29 martie și al setului de recomandări cu privire la Brexit adoptate în această săptămână de Parlamentul European, salut inițiativa guvernului României de a înființa un mecanism interministerial pentru pregătirea mandatelor țării noastre și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Protejarea intereselor cetățenilor UE este prioritatea rezoluției elaborate de președintele liberalilor din Parlamentul European, Guy Verhofstadt. Adoptat de o largă majoritate a eurodeputaților (516 voturi pentru, 133 împotrivă și 50 de abțineri), textul solicită Marii Britanii să-și îndeplinească toate obligațiile sale ca stat membru UE până la momentul retragerii. Totodată, acordul final negociat între UE și Marea Britanie va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European.

Un aspect interesant al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană îl constituie relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), al cărei sediu se află în prezent la Londra. Încă de anul trecut o serie de state membre au început să facă presiuni pentru atragerea agenției în propriile teritorii. O astfel de implicare la nivel european aduce, dincolo de avantajele financiare, și prestigiu cultural sau, dacă vreți, capital diplomatic.

Știați că în momentul de față suntem printre singurele țări din Europa care nu găzduiesc niciuna din cele peste patruzeci de agenții și instituții externe ale Uniunii Europene? Polonia a reușit, după integrare, să atragă Noua Agenție Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă, iar din 1992 găzduiește la Natolin campusul secundar al Colegiului Europei din Bruges. Deși ne-am mișcat mai încet ca alții, aflăm din ședința de guvern din 22 martie că și țara noastră își pregătește dosarul de candidatură pentru relocarea la București a acestei agenții.

Sper ca Brexit să fie momentul maturității politice și diplomatice pentru România în Uniunea Europeană. Au trecut 10 ani de la integrare și, vorba cântecului, nu am făcut încă dinți…

 

 

semnatura_jurnal

 

Imagine via Article 50 REUTERS/Francois Lenoir/Illustration/File Photo – RTX2JVKZ