CETA primește vot favorabil în Parlamentul European

15 Feb 2017

Salut votul favorabil acordat astăzi de Parlamentul European acordului economic și comercial cu Canada (CETA), cel mai avansat acord comercial din istoria Uniunii Europene.

Susținerea mea pentru acest acord nu a fost o decizie superficială. Pe parcursul negocierilor, am avut aceleași îngrijorări pe care mulți români mi le-au împărtășit, îngrijorări legate în primul rând de soluționarea diferendelor dintre investitori și stat, dar și de menținerea standardelor europene în materie de siguranță alimentară și servicii publice.

Forma finală a CETA oferă, însă, garanțiile necesare pentru protejarea consumatorilor și investițiilor UE, dar și pentru păstrarea dreptului guvernelor de a legifera în interesul public, inclusiv atunci când reglementările afectează o investiție străină. Serviciile publice nu au fost incluse în acest acord, iar standardele europene în domeniul sănătății, siguranței și mediului nu vor fi diminuate sau modificate. Aceste garanții sunt valabile și pentru produsele modificate genetic.

În ceea ce privește țara noastră, dincolo de avantajul economic al unui acces preferențial pe piața canadiană, CETA deschide și calea liberalizării regimului vizelor pentru toți cetățenii români. Așa cum am mai spus-o, doar valorile culturale trebuie protejate, bunurile materiale și serviciile sunt făcute pentru schimb liber.

 

semnatura_jurnal