Cetățeanul simplu, cel mai important

23 Jun 2016

Mi-a făcut plăcere să-i cunosc, săptămâna aceasta, pe câțiva dintre copiii școlilor din Retevoiești și Bughea de Jos, județul Argeș, veniți în vizită la Parlamentul European.

M-au impresionat nu numai pentru că mi-au adus aminte de satul meu, aflat tot în județul Argeș, cât mai ales prin cumințenia lor și bunul simț care, cum vedem în viața de zi cu zi, pare a fi pe cale de dispariție astăzi. Știam, de mai demult, dar mi-am adus aminte zilele astea, că nu doar veșnicia, ci și valorile, s-au născut la sat.

Le-am spus că sunt mulțumit și fericit că ei au șansa de a trăi în lumea asta nouă, în care doar cu buletinul poți merge astăzi până la Oceanul Atlantic. E important să știe cum a fost, dar și mai important este să profite de cum este și să fie ei generația care o să ne reprezinte la adevărata noastră valoare în Uniunea Europeană, pentru că în momentul de față nu o face nimeni, stăm cu capul plecat …

Abia când ne vom da seama că suntem cetățeni cu toate drepturile și suntem egali cu oricine de pe lumea asta, abia în clipa în care cetățeanul va fi egal cu statul, abia atunci va fi bine în România și va fi bine pentru noi în Uniunea Europeană.

Când Bill Clinton a venit în vizită la București, au fost chemate la Cotroceni persoane reprezentative din România, printre acestea aflându-mă și eu. M-a prezentat și pe mine Președintele Constantinescu și eu am zis: “Sunt un simplu cetățean”. La care Clinton a răspuns: “O clipă. Să știi că dintre noi trei tu ești cel mai important, că tu ești cetățean, și fără tine noi nu suntem nimic.”

Asta e atitudinea de care avem mare nevoie acasă.

 

semnatura_jurnal