Jurnal de stagiar: Cine este Vasilache?

26 Nov 2014

Am onorat cu mare interes invitația la evenimentul “A dream for Europe – Pinocchio and his European friends” (Un vis pentru Europa – Pinocchio și prietenii lui europeni). Evenimentul a avut la bază un workshop pentru realizarea în viitor a unei alianțe europene pentru promovarea unui traseu care va avea, ca puncte de referință, pe protagoniștii poveștilor pentru copii din cele 28 de țări europene.

Acești protagoniști ai poveștilor, ca de exemplu “Bambi” din Austria, “Tin Tin” din Belgia, “Mica Sirenă” din Danemarca, “Micul prinț” din Franța sau “Peter Pan” din Anglia, reprezintă un patrimoniu imaterial comun pentru copii si adulți din diferite țări.

Spre marea noastră surprindere, personajul reprezentant al României este nimeni altul decât “Vasilache”!!!??? Cine este “Vasilache” și de ce a fost el propus de Institutul Cultural Român ca personaj de poveste reprezentând România, nu știm! Am pornit așadar în căutarea lui Vasilache, am dat un “search pe google” dar nu l-am găsit.

Ne-am dus disperate la domnul Diaconu, care a izbucnit în râs și ne-a spus: “Cum, nu știți cine e Vasilache? Vasilache e un personaj al unei piese de teatru pentru păpuși, de fapt era “Vasilache și Mărioara”. Mărioara nu era??? O fi plecat la muncă în străinătate…”

Evident că acest personaj există, dar din păcate nu este unul foarte cunoscut. Suntem de părere că un “Făt frumos din lacrimă”, un “Harap Alb” sau un “Prâslea cel voinic” (ai autorilor români precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, ori Petre Ispirescu ) ar fi fost o variantă mult mai potrivită pentru o astfel de titulatură.

Voi știați cine e Vasilache?

Anca si Camelia, stagiare