Tineri români la Săptămâna Europeană a Programării în Parlamentul European

14 Oct 2014

Europarlamentarul Mircea Diaconu a avut plăcerea de a primi, marți, 14 octombrie 2014, un grup de copii din Timișoara și București care au reprezentat țara noastră la un eveniment special la care au participat membri ai comunității CoderDojo, europarlamentari și lideri din industria europeană IT & C (de la Liberty Global, Google, Sales Force și Samsung). Evenimentul a avut loc la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, în cadrul Săptămânii Europene a Programării.

CoderDojo este o mișcare internațională care a fost inițiată în Irlanda, în anul 2011, cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar. Dojo este un club local de programare, condus de voluntari, care își desfășoară activitatea independent, fiind totodată parte a comunității globale CoderDojo.

La CoderDojo copiii învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele. Dojo-urile sunt inițiate, conduse și mentorate de voluntari, ele având posibilitatea de a organiza evenimente precum tururi ale companiilor de tehnologie sau primirea în vizită a unor profesioniști care povestesc despre cariera lor. Pe lângă faptul că învață despre codificări, participanții întâlnesc persoane cu interese similare, pot expune proiectele la care lucrează, activitatea de programare devenind astfel o experiență socială și distractivă.

Fondatorii mișcării CoderDojo sunt James Whelton și Bill Liao. La începutul anului 2011, când James avea doar 18 ani, a beneficiat de foarte multă publicitate ca urmare a unui „hacking” pe care l-a efectuat asupra unei aplicații iPod Nano, ceea ce a făcut ca mai mulți tineri să-și exprime interesul de a învăța programare. El a înființat un club al pasionaților de calculatoare din școala lui, unde a început să le predea învățăceilor noțiuni de bază despre HTML și CSS. După câteva luni l-a cunoscut pe Bill Liao, antreprenor și filantrop, care s-a arătat foarte interesat de dezvoltarea proiectului inițat de James.

În iunie 2011, a fost lansat primul CoderDojo în Centrul Software Național din localitatea natală a lui James, Cork. Dojo-ul din Cork a cunoscut rapid succesul, de vreme ce mulți tineri interesați de activitatea de programare au început să călătorească frecvent de la Dublin la Cork pentru a participa la sesiuni. Apoi s-a lansat, în mod firesc, Dublin Dojo.

Treptat mișcarea CoderDojo a crescut atât de puternic încât în prezent discutăm despre un fenomen global. În luna septembrie 2014 existau peste 480 de dojo-uri verificate în 48 de țări. În România, activități CoderDojo au loc în Arad, București, Cluj-Napoca, Iași, Lugoj, Lipova, Oradea, Timișoara și în comuna Dumbrăvița, din județul Timiș.


www.coderdojo.com