COMISIA EUROPEANĂ RIDICĂ PRAGUL DE FINANȚARE PENTRU PROIECTELE DE RESTAURARE A PATRIMONIULUI CULTURAL

18 Dec 2017

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a votat în Comisia pentru Dezvoltare Regională revizuirea a două limite de finanțare pentru proiecte de restaurare a unor obiective de patrimoniu finanțate din fonduri structurale, dând astfel curs solicitării formulate în raportul Spre o abordare integrata a patrimoniului cultural  european, document adoptat de Parlamentul European în urmă cu doi ani.

Pragul pentru monumentele de patrimoniu național a fost ridicat de la cinci la 10 milioane de euro, iar pentru monumentele de pe lista UNESCO acesta a fost rectificat de la 10 la 20 milioane de euro.

Îmbunătățirea acestor criterii de referință în alocarea fondurilor europene este urmare atât a solicitărilor oficiale și întrevederilor pe care le-a avut cu Tibor Navracsics, Comisarul European pentru Cultură și Educație și Corina Crețu, Comisarul pentru dezvoltare regională, cât și a strânsei colaborări cu membrii Comisiei REGI în vederea adoptării amendamentului menționat.

Sunt praguri de o importanță crucială pentru investițiile în domeniul patrimoniului cultural. A durat aproape doi ani de zile efortul meu de a convinge instituțiile europene că trebuie să facem aceste modificări, însă eu sunt convins că efectele lor vor fi benefice.
Sper din tot sufletul ca aceste informații să fie auzite și acasă. De foarte multe ori am pierdut șanse importante pentru că ne-am informat sau am reacționat târziu…

 

semnatura_jurnal


Comunicatul de presă  –  aici