Comunitățile locale, mobilizate să îngrijească „rănile” patrimoniale

21 Feb 2015

 

 

Europarlamentarul Mircea Diaconu a anunțat pe 13 februarie 2015, în cadrul unei întâlniri cu presa și cu reprezentanți ai autorităților locale din Sighișoara, că intenționează să pună bazele unei organizări teritoriale de tip rețea, care să adune și să difuzeze informații în legătură cu starea patrimoniului cultural național. Informațiile urmează să fie centralizate pe o hartă digitală, sub formă de dosare ale fiecărei cauze”, acestea având atât scopul de informare a publicului, cât și pe acela de a activa acțiunea civică a comunității locale pentru găsirea de soluții în sprijinul salvării obiectelor de patrimoniu aflate în pericol.
   Eurodeputatul a menționat că, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură a Parlamentului European, a primit însărcinarea de a elabora un raport referitor la patrimoniul cultural european. În urma analizării informațiilor primite din diverse surse oficiale, a rezultat faptul că situația patrimoniului cultural al României, prin comparație cu cel al altor state europene, este îngrijorătoare, în privința îngrijirii și exploatării acestuia.

Mircea Diaconu a ales să anunțe acest proiect la Sighișoara ca urmare a impresiei deosebite pe care i-a facut-o vizionarea, cu ceva timp în urmă, a unei expoziții de pictură realizată de un tânăr artist, Rareș Kerekes, organizată în Cetate.

imagine_MD

Una dintre picturi m-a înnebunit, era vorba despre Roșia Montană, o pictură ca o rană deschisă. Jos scria Roșia Montană. Ei, îndrăznesc să spun că România este ca o rană. Din păcate, sunt atât de multe cazuri de reprezentări patrimoniale lăsate în paragină.

La nivel european stăm cel mai prost, din toate punctele de vedere. Nu pentru că nu am avea patrimoniu, avem unul uriaș, însă acesta este lăsat într-o paragină de nedescris, față de alte țări, care trăiesc aproape numai din asta, din a arăta și a exploata și a fi mândri de ceea ce au.

Mircea Diaconu