CONFERINȚA “CONSERVAREA ȘI REACTIVAREA PATRIMONIULUI CONSTRUIT”

9 Jun 2018

 

Împreună cu arhitectul Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Mircea Diaconu a deschis lucrările conferinței Conservarea și reactivarea patrimoniului construit, care a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

Evenimentul a reunit experți internaționali în domeniul conservării patrimoniului construit și finanțărilor europene și a adus în atenția participanților câteva exemple de bune practici în care patrimoniul a reușit să se impună drept resursă identitară și economică pentru comunitate.

Având ca temă centrală protejarea patrimoniului construit Art Nouveau, conferința a evidențiat câteva dintre problemele și dificultățile întâlnite pe parcursul desfășurării programului Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu în 2018, desfășurat de Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu de pe continent. De la începutul acestui an, programul include și Cazinoul din Constanța între obiectivele de patrimoniu aflate în real pericol de degradare/dispariție.

Experții români și străini reuniți la Constanța cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau și-au propus să construiască, împreună cu reprezentanții autorităților locale, un plan sustenabil de acțiune pentru conservarea și reactivarea Cazinoului.

 

 

imagine_MD

Identitatea națională trebuie să existe, e bucuria, împlinirea oricui de fi cineva. Identitatea se construiește pe repere de tip patrimonial, fie acestea materiale sau imateriale, pe care fiecare națiune le are. În spatele nostru a fost istoria, în față este viitorul. Spaima mea e că unii, mai ales dintre cei ultratehnologizați, au sentimentul că lumea începe cu ei. Pare că nu mai contează ceea ce a fost. Eu cred că trecutul are o imensă importanță, iar lumea va trebui să înceapă să reînvețe cine este, cum se trăiește, cum se comunică, să fie din nou naturală.

Mircea Diaconu