De vorbă cu înaintașii noștri

23 Jun 2015

Când faci ceva cu pasiune, rezultatul muncii tale profită și altora; efortul depus de muzeografi și arheologi poate aduce beneficii unei nații, unui ȋntreg popor, fie el lipsit de griji și cu nivel de dezvoltare ȋnalt, fie el mai ȋmpovărat de greutățile cotidiene, de grija zilei de mâine.

Este cumva impropriu să mai ceri unei națiuni să stea cu fața către trecut, să fie preocupată de originile sale, de cultura sa, de patrimoniul său, atâta vreme cât viitorul său este cuprins de o ceață din ce ȋn ce mai densă, iar prezentul este trăit la o intensitate maximă din cauza multor motive de stress și, câteodată, toată zbaterea prezentului nu oferă vreun orizont.

Și, cu toate acestea, există oameni care pentru asta trăiesc, asta ȋi face pe ei fericiți și ȋmpliniți … să mai sape puțin ca să mai asculte o poveste a locului, să mai aducă la lumină urme ale civilizațiilor care au trecut pe aceste meleaguri.

Case adâncite ȋn pământ, cu pereți din chirpici și acoperiș din paie, o nouă descoperire arheologică pe harta patriei, ȋn județul Mureș, la Sângeorgiu de Mureș, cu prilejul construcției centurii ocolitoare a municipiului Târgu Mureș. Este vorba despre o așezare rurală din perioada romană, prima descoperire de suprafață de până acum, din care au fost identificate deja 7 locuințe și se dorește aflarea ȋntinderii ȋntregului sat, folosindu-se ȋn acest scop metode magnetometrice pentru casele care nu se află pe traseul centurii.

Chiar dacă materialele folosite la construirea caselor sunt perisabile, arheologii depun toate eforturile să ne dezvăluie cum trăiau strămoșii noștri ȋn secolele II-III.

Cum a evoluat viața rurală pe meleagurile patriei putem vedea fiecare dintre noi. Ce putem spune când ȋntâlnim la suprafață, fără săpături arheologice, o locuință rurală ȋn 2015, cu aceiași pereți din chirpici, chiar dacă la nivelul acoperișului tehnologia viitorului și-a câștigat supremația ? Fiecare popor cu Imperiul său, dar să nu lăsăm să se piardă și ultima fărâmă de noblețe imperială, doar am luat și noi ceva de la străvechii romani.

Pasiunea și perseverența iubitorilor de istorie și de neam, fac posibilă aducerea la lumină a originilor noastre, din timpuri foarte ȋndepărtate. La fel, urmașii noștri vor dezveli peste vremuri așezările noastre de astăzi și vor ȋncerca să ȋnțeleagă pe unde trecea autostrada București-Comarnic-Brașov, care a intrat deja ȋn istorie.

Pentru a nu ȋi pune ȋn mare dificultate să ne străduim să lăsăm nealterate urmele drumului roman descoperit aproape de Valea Mureșului, drum principal care lega Potaissa, Cristești spre Limes.

Mircea-Sebastian Ursa, asistent local