Demersuri ale lui Mircea Diaconu în sprijinul persoanelor cu handicap

26 Jun 2015

Mircea Diaconu consideră că persoanele cu handicap constituie unul dintre cele mai vulnerabile grupuri la nivel european, integrarea lor socială continuând să reprezinte o serioasă provocare. În acest sens, activitatea eurodeputatului din această săptămână a fost marcată de două demersuri, pe care le prezentăm în cele ce urmează:


1. În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) a Parlamentului European, comisie care are în responsabilitate și aspectele culturale și educative ale activității în domeniile tineretului și sportului, Mircea Diaconu are în vedere realizarea un studiu comparativ cu privire la situația sportului adaptat pentru persoanele cu dizabilități fizice, la nivelul unor state membre ale Uniunii Europene. Referitor la situația din România, europarlamentarul a adresat Ministerului Tineretului și Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Comitetului Național Paralimpic Român rugămintea de a i se pune la dispoziție informații despre situația practicării sporturilor la nivel de competiții internaționale, atât în rândul sportivilor persoane valide, cât și în rândul persoanelor cu handicap.

Studiul vizează formularea de măsuri adecvate în sensul perfecționării legislației privind protecția drepturilor persoanelor cu handicap, promovării egalității de șanse și combaterii discriminării.

În realizarea documentării, europarlamentarul este sprijinit de Mihăiță Papară, stagiar în cadrul biroului din Bruxelles. Mihăiță are un handicap fizic datorat faptului că acum nouă ani i-a fost amputat piciorul stâng de la nivelul coapsei ca urmare a unui accident de autoturism. Dorind să ofere sprijin și informații persoanelor aflate într-o situație asemănătoare cu a sa, Mihăiță, împreună cu părinții săi, a înființat o organizație neguvernamentală nonprofit dedicată cauzei persoanelor cu handicap.

2. Mircea Diaconu a semnat joi, 25 iunie 2015, o declarație scrisă prin care eurodeputații solicită Comisiei Europene adoptarea unor măsuri pentru ca turismul să fie mai accesibil persoanelor cu handicap. În mod concret, Comisia ar trebui să sensibilizeze conștientizarea de către părțile interesate și operatorii economici a nevoii unei accesibilități sporite în turism pentru călătorii care au nevoie de aceasta.

Documentul evidențiază faptul că acest gen de turism reprezintă nu doar o responsabilitate socială, ci și unul dintre obiectivele Uniunii Europene privind incluziunea socială, în acord cu Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap.

Conform declarației parlamentarilor europeni, acțiunea în materie de turism accesibil ar veni în sprijinul combaterii discriminării, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, și ar putea reprezenta un instrument important de creștere economică și creare de noi locuri de muncă.

Demersul eurodeputaților se dorește a veni în întâmpinarea a aproximativ 80 de milioane de persoane cu handicap existente în prezent în Uniunea Europeană, accesul acestora la mediul fizic, precum și la informație și mijloace de comunicare reprezentând un obstacol în privința mobilității lor în timpul călătoriei și pe timpul vacanței.