Demersuri pentru punerea în valoare a capitalelor istorice de la Târgoviște, Câmpulung Muscel și Curtea de Argeș

7 Jan 2015

În continuarea demersurilor sale privind valorificarea cât mai multor obiective de patrimoniu românesc situate pe diverse trasee cultural-turistice, europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură a Parlamentului European, s-a întâlnit cu autorități locale, specialiști în domeniu și jurnaliști din județele Dâmbovița și Argeș. Dezbaterile, care au avut loc marți și miercuri la Târgoviște, Câmpulung Muscel și Curtea de Argeș, au vizat îndeosebi sensibilizarea autorităților locale în privința valorificării patrimoniului cultural românesc prin înscrierea celor trei străvechi capitale într-un proiect al circuitelor tematice naționale, proiect care ar urma să primească sprijin financiar din partea Uniunii Europene.


imagine_MD

Noi, românii, nu mai știm cine am fost. Este o dramă să-ți omori cetățile, bisericile, este o dramă să-ți omori memoria. Avem un patrimoniu cultural incredibil, lăsat însă de izbeliște”, a spus Mircea Diaconu la Târgoviște. Europarlamentarul consideră că este important ca forțele implicate în schimbarea în bine a acestei stări de fapt să acționeze împreună, pe baza unui proiect bine gândit, care să vizeze valorificarea oportunităților de finanțare europene, încă insuficient cunoscute în România. “Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este să visăm. Apoi, trebuie să ne facem temele acasă, să gândim un pachet, o rețea, și apoi vom avea șanse de finanțare. Rostul meu aici este să mișcăm roțile, să punem piatra de temelie acestui proiect.“

Mircea Diaconu

 
 

În urma întâlnirilor și discuțiilor din județele Dâmbovița și Argeș s-a stabilit constituirea unor grupuri de lucru a căror misiune va fi de a identifica pe teren elementele concrete ale circuitului cultural-turistic, de a culege poveștile și legendele care vor reprezenta puncte de atracție pentru posibilii vizitatori ai respectivelor locuri și de a redacta apoi proiectul pentru accesarea de fonduri europene. Mircea Diaconu și-a asumat rolul de a sprijini în continuare, la nivelul instituțiilor europene, eforturile autorităților locale pentru materializarea acestui proiect. În luna februarie europarlamentarul va avea din nou întâlniri pe aceeași temă cu autoritățile locale și operatorii culturali interesați, pentru a se analiza ceea ce s-a întreprins și a se stabili noi direcții concrete de acțiune.

Într-o etapă anterioară a demersurilor sale, Mircea Diaconu a invitat la Bruxelles, în luna decembrie 2014, pentru a participa la două sesiuni de informare, un număr de 14 operatori culturali, fiecare reprezentând câte un reper fundamental al patrimoniului național românesc cu nevoi stringente de finanțare, între acestea aflându-se Castelul Corvinilor din Hunedoara, situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, Cetatea Neamțului și cele trei capitale din județele Dâmbovița și Argeș. Invitații din România au primit de la experți ai Comisiei Europene informații detaliate, cu exemple concrete de proiecte aflate deja în derulare, despre “Europa Creativă”, principalul program european de finanțare pentru cultură, și despre “Orizont 2020′′, un program axat pe cercetare, dar care include și multe linii de finanțare pe care se pot depune proiecte din domeniul patrimoniului cultural.

7 ianuarie 2015

Biroul europarlamentarului Mircea Diaconu

În imagini, de la stânga la dreapta: Turnul Chindiei, Târgoviște/ Castrul Roman, Câmpulung/ Mânăstirea Curtea de Argeș