Democrația, statul de drept, drepturile fundamentale – mai atent supravegheate în UE

26 Oct 2016

Vom avea, sperăm noi, până la sfârșitul anului 2016, o propunere din partea Comisiei Europene cu privire la instituirea unui mecanism de monitorizare și raportare anuală a situației democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale în toate statele membre ale Uniunii Europene. Un mecanism care ar trebui să conțină standarde obiective în acest sens și să abordeze într-o manieră graduală remedierea posibilelor încălcări ale regulilor democratice.

Rezoluția, adoptată astăzi de Parlamentul European cu 475 de voturi pentru, 171 împotrivă și 39 de abțineri, raportor fiind colega noastră din ALDE, olandeza Sophie in’t Veld, prevede ca statele UE să fie supuse anual unor evaluări pe care le vor face experți independenți, ceea ce ne oferă o speranță că acestea vor fi și obiective.

Ei vor avea în vedere indicatori precum separarea puterilor în stat, libertatea de exprimare și pluralismul media, accesul la justiție. Statele membre vor primi puncte care, cumulate, ne vor arăta, într-un tabel, dacă situația lor este satisfăcătoare (verde), riscantă (galben) sau dacă s-au constatat încălcări (roșu).

Desigur că experții vor face și recomandări sau, în unele cazuri, vor emite avertismente timpurii, înainte de a avea loc vreo încălcare gravă, pentru a nu se ajunge în situația suspendării dreptului de vot al respectivului stat în Consiliu.

Pare a fi un fel de MCV extins, nu-i așa? Vom vedea…

Consecința firească e ca MCV să dispară, deși nu există în protocolul semnat nicio procedură de anulare – o altă prostie a acceptărilor românești de atunci… Nu mai vorbim de faptul că un principiu fundamental al tratatului e ca toate țările să fie egale. Când vorbim de MCV numai pentru Bulgaria și România e egalitate, dar nu pentru…

 

semnatura_jurnal