Despre fonduri europene și ideea de cooperare la 66 de ani de la declarația Schuman

13 May 2016

La ordinea zilei sunt fondurile europene. Dacă am încheiat săptămâna trecută dezbătând subiectul în țară – la Cluj Napoca, pe tema nevoii de simplificare a accesării fondurilor structurale și de investiții, și la Bistra, în Apuseni, cu discuții pe alocuri aprinse referitoare la oportunitățile de dezvoltare a întregii regiuni Roșia Montană -, iată că și pe ordinea de zi a sesiunii de la Starsbourg din această săptămânăam avut parte de ceva asemănător.

Adică de un raport pe tema politicii de coeziune în regiunile montane ale UE, și de o rezolutie referitoare la accelerarea punerii în aplicare a politicii de coeziune. Desigur că am susținut, prin vot, ambele documente, alături de peste 500 de colegi eurodeputați.

Era vorba, în primul raport, despre necesitatea unei agende de dezvoltare pentru regiunile montane și despre majorarea alocărilor de fonduri pentru sprijinirea zonelor montane nedezvoltate, România fiind, cum am tot arătat în diverse împrejurări, parte a acestei povești nefericite.

Cât despre cea de-a doua inițiativă a Parlamentului European referitoare la politica de coeziune a UE pentru perioada 2014 – 2020, e clar că avemnevoie de o evaluare a stadiului punerii în aplicare a fondurilor europene structurale și de investiții  pentru fiecare stat membru și o analiză detaliată cu privire la riscurile dezangajării. Mai mult decat atât, simplificarea procedurilor de absorbție este o problemă stringentă a politicii de coeziune a UE, în care la bătaie sunt peste 350 miliarde de euro, în condițiile în care pentru unele state membre aceste fonduri reprezintăprincipala sursă de investiții publice.

Și dacă prima zi a întrunirii de la Strasbourg a fost 9 mai, adică Ziua Europei, nu puteam să nu celebrăm momentul în care, în 1950, Robert Schuman, ministrul francez de externe din acea perioadă, propunea o nouă formă de cooperare politică europeană, considerată drept piatră de temelie a Uniunii Europene.

O cooperare care, iată, la o distanță în timp de 66 de ani, a funcționat si în cadrul acestei reuniuni plenare, Parlamentul European adoptând noi puteri pentru Europol în combaterea terorismului și insistând asupra protejării valorilor și standardelor europene de viață și de muncă în procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.