Dialogurile ROMBEL

5 Oct 2015

“După 2007 nu mai e nimeni emigrant; un român care după 2007 vine, muncește, există în Europa e doar un cetățean european, care își exercită dreptul la libera circulație a muncii”, a spus Mircea Diaconu la întâlnirea cu participanții la cea de-a patra ediție a Dialogurilor ROMBEL, manifestare care a precedat, chiar de Ziua Europeană a Limbilor (26 septembrie), vizionarea filmului Doar cu buletinul la Paris, în care actorul a jucat rolul principal, regia aparținându-i lui Șerban Marinescu.

Vă rog din suflet, nu mai sunteți emigranți. Și mă deranjează, mă roade, mă doare când spuneți că sunteți [emigranți, n.n.] pentru că întotdeauna, cred eu, celălalt îți dă importanța pe care ți-o dai tu”, a adăugat europarlamentarul pe parcursul discuției deschise cu reprezentanți ai comunității de peste 100.000 de români care trăiesc în Belgia.
 

Dezbaterile și răspunsurile la întrebări au avut ca principale teme criza refugiaților, statutul românilor în Europa, păstrarea identității lor naționale și perspectivele revenirii acestora în patrie, precum și câteva aspecte ale activității parlamentare a eurodeputatului.

Organizat de ROMBEL și Europa Nova, principalele asociații reprezentative ale românilor din Belgia, evenimentul găzduit de Institutul Marie Haps din Bruxelles a avut în atenție situația diasporei românești și modalitățile în care românii reușesc să se integreze în străinătate și să interacționeze cu țara lăsată în urmă. Ediția a IV-a a ”Dialogurilor Rombel” a mai avut incluse pe agendă lansarea cărții ‘Viața în belj’, de Selena Luminița Ardelean, și discuții cu sculptorul Marian Sava (www.mariansava.be). Cu alte ocazii, ”Dialogurile” au abordat teme precum munca în străinătate, integrarea, relaționarea cu autoritătile, cultura românească, întâlniri cu politicieni români. 

Mircea Diaconu și-a arătat disponibilitatea ca, pe parcursul mandatului său de europarlamentar, să mai participe la activități ale comunității românești din Belgia și să mai discute de lucruri care vă dor, și care și pe mine mă interesează și mă dor”.

Parcă trăim într-o gară cu toții, așteptând ceva care nu prea vine și mereu zicem că nu vine din motive exterioare nouă. Mă tem că nu, dar mi-aș dori tare mult să vorbim despre lucrurile astea. Simplul fapt că am vorbit și vom vorbi ne ajută, ne descarcă, ne ajută să găsim poate chiar soluții sau pași,

a spus europarlamentarul.

 

Despre frumoasa seară românească din 26 septembrie găsim o mărturie a lui Dumitru Chihaia, pe site-ul său:

Sincer vă spun, mă așteptam ca atunci când o să îl întâlnesc pe Mircea Diaconu să cunosc un politician, un om cu un mesaj politic imbrăcat în cuvinte. Însă am avut surpriza să întâlnesc un om cu un mesaj cât se poate de uman, cât se poate de real și de sincer. Mă bucur să știu că în Parlamentul European există un astfel de român. Însă, ce mă întristează e că astfel de oameni sunt puțini și le este greu să lupte pentru imaginea României, atâta timp cât din țară pleacă necontenit doar vești proaste și decizii cel puțin îndoielnice.

 


Editia a IV-a a ‘Dialogurilor RomBel’  a venit ca o completare la Festivalul de Cultură Românească EuRoCultura, a cărui primă ediție a avut loc, la inițiativa lui Mircea Diaconu, în perioada 24-27 septembrie, la Palatul Culturii BOZAR, din Bruxelles.