La drum, prin țară, în turneu aniversar

12 Jun 2015

A trecut deja un (prim) an de la campania din mai 2014 pentru Parlamentul European, iar Mircea Diaconu și-a respectat promisiunea de a se reîntâlni cu susținătorii și simpatizanții săi, făcând din nou turul României. A parcurs efectiv, timp de 15 zile, un număr de 6427 km (puțin mai mult decât raza Pământului, care măsoară 6378,136 km la ecuator și 6356,751 km la poli) și a avut întâlniri în 51 orașe. Restricțiile de program datorate activității parlamentare i-au impus divizarea turului, inițial în două etape, desfășurate în frumoasa lună mai, apoi, ca urmare a unor noi solicitări primite, s-a mai adăugat una, pe care a parcurs-o spre sfârșitul lunii iunie.

Cei care au venit la întâlniri au avut ocazia să savureze nu doar aroma unei cafele oferite cu plăcere de Mircea Diaconu, ci și povestirile sale despre cum stau lucrurile la Bruxelles și Strasbourg, despre preocupările actuale și proiectele de viitor ale europarlamentarului, între acestea aflându-se și cel mai recent lansat, referitor la harta patrimoniului rănit, în care deja s-au înscris aproximativ 600 de participanți și prin care românii sunt îndemnați să se implice în salvarea și valorificarea patrimoniului cultural.

 

La fel ca și anul trecut, pe traseu Mircea Diaconu a avut parte de mai multe surprize. În Sibiu, spre exemplu, a fost întâmpinat de același domn Pavel Diaconu, care a venit la întâlnire îmbrăcat în strai românesc. Tizul europarlamentarului este cunoscut în zonă pentru dragostea pe care o poartă patrimoniului cultural, casa lui fiind transformată într-un mic muzeu pe care îl admiră tot mai mulți români.

Atmosferă caldă și la Sighișoara, unde Mircea Diaconu a primit în dar tabloul intitulat Roșia Montană, semnat de pictorul Raul Kereles, tablou pe care l-a admirat în turul de anul trecut, iar acum i-a fost înmânat chiar de mama autorului. Un alt sighișorean, jurnalistul Luca Vasile i-a dăruit un exemplar al ziarului în care publicase articolul despre vizita din 2014, ilustrat cu o fotografie. La Târgu Mureș, capătul de linie al zilei, timpul a fost mult mai răbdător, poveștile curgând până spre miezul nopții.


Mircea Diaconu le-a vorbit bistrițenilor și clujenilor despre proiectele care vizează dezvoltarea României și valorificarea patrimoniului cultural și le-a oferit răspunsuri la problemele care îi îngrijorau. La fel ca acum un an, drumul a fost iarăși presărat cu peripeții de natură tehnică, bătrânului ARO cedându-i motorul când a avut de dat piept bărbătește cu o pantă ceva mai „exigentă”. La bordul unui nărăvaș Duster care i-a luat locul lui Gălbenel, Mircea Diaconu a ajuns la întâlnirea următoare cu o oră întârziere și le-a mulțumit din suflet celor care au avut răbdare să-l aștepte. A urmat apoi Petroșaniul, unde a primit în dar un baston cu chipul lui Vlad Tepeș sculptat pe mâner și câteva ”amintiri” minerale de la Roșia Montană, mici ca dimensiuni, însă cu o mare valoare sentimentală.


Întâlnirea cu dobrogenii a fost după sufletul lor, caldă și prietenoasă, la fel ca acum un an. Mircea Diaconu le-a explicat detaliat ce înseamnă să fii membru al Parlamentului European, le-a vorbit despre bucuria pe care o simte atunci când colegii săi europarlamentari îi ascultă și susțin părerile implicându-se chiar în salvarea și valorificarea patrimoniului cultural. Mircea Diaconu a trecut apoi Dunărea la Brăila, unde le-a oferit simpatizanților ciocolată de casă și apă rece (era cam târziu pentru cafea) și le-a vorbit despre ce va însemna pentru români să aibă o capitală culturală europeană în anul 2021. Un tablou cu noduri marinărești primit în dar îi va aminti europarlamentarului că a trecut prin acest frumos oraș dunărean în luna mai 2015.


La Suceava, Mircea Diaconu a fost întâmpinat de o doamnă care a venit la întâlnire îmbrăcată într-o frumoasă ie bucovineană. Aceasta i-a mulțumit europarlamentarului pentru faptul că a avut  posibilitatea de a-l cunoaște și i-a urat mult succes în activitate. Prietenilor veniți la întâlnirea din Roman le-a explicat cât de importantă este protejarea, prin legislația europeană, a meseriilor care au legătură cu restaurarea obiectelor de patrimoniu.


La Piatra Neamț cafeaua a avut aromă de cetină, iar dezbaterile au atins multe subiecte de interes: pădurile trebuie să continue să ne dea aer curat, apa să fie curată și ieftină într-o țară dăruită de Dumnezeu cu multe bogății, să ajutăm „generația cu cheia de gât” să crească frumos și să acceadă pe piața muncii, aleșii să voteze responsabil în interesul oamenilor, să ne păstrăm cu mai multă grijă patrimoniul cultural, iar cetățenii să poată vorbi liber, despre orice, inclusiv despre deciziile justiției.

La Târgu Neamț, unde a ajuns chiar când erau în desfășurare manifestări dedicate zilei copilului, Mircea Diaconu i-a îndemnat pe primar și pe city manager, veniți la întâlnire, să descopere cele mai interesante povești pentru promovarea și valorificarea obiectivelor turistice din zonă. Mircea Diaconu le-a apoi vorbit ieșenilor despre importanța meseriilor tradiționale și despre ce ar putea însemna pentru europeni adoptarea acordului de liber schimb între SUA și UE, document aflat acum în atenția forului legislativ.


Bucureștenii veniți la întâlnirea de pe Insula Trandafirilor (Herăstrău) au adus cu ei simboluri tricolore și au evocat cu plăcere momentele din campania pentru europarlamentarele de anul trecut. Ei au fost încântați să afle că Mircea Diaconu a discutat cu noul comisar pentru justiție, Vera Jourova, care cunoaște adevărata stare de fapt din România în domeniul justiției și statului de drept.


Întâlnirea cu simpatizanții și susținătorii din Timișoara a fost, printre altele, și o bună ocazie de a clarifica ce înțelege prin faptul că este politician independent: „Nu am să mă înscriu în niciun partid, am relații bune cu toată lumea. (…) Sunt independent și înțeleg independența în sensul că nu mă ascund de toată lumea, ci vorbesc cu toată lumea. Am relații cu toate grupurile. Așa văd eu independența.” Mircea Diaconu a adăugat că pentru el înscrierea într-un partid politic ar însemna un gest de incorectitudine față de cei care i-au acordat votul și încrederea lor în urmă cu un an.


Mircea Diaconu s-a abătut de la traseul inițial al turneului aniversar, pentru a vedea la fața locului (localitatea Pomi, din judetul Satu Mare), Satul de Lut, proiect pe care îl susține și care a fost ales să participe la ediția 2014 a Young Innovators Unconvention, desfășurată la Bruxelles. Anita Lenglyel, inițiatoarea conceptului, i-a explicat europarlamentarului cum a reușit, să mobilizeze voluntarii și membrii asociației pentru facilitarea integrării în viața socială, dar mai ales pe piața muncii, a persoanelor aparținând unor grupuri vulnerabile, îndeosebi din rândul romilor.


La Onești, Mircea Diaconu a avut bucuria să primească în dar un frumos săculeț brodat manual conținând lavandă uscată, cultivată în județul Bacău, destinat să înmiresmeze biroul de la Bruxelles al europarlamentarului.


La finalul ediției 2015 a turneului său prin țară, Mircea Diaconu a revenit la Târgu Neamț, pentru a modera conferința intitulată ”Orașele de azi, orașele de mâine. Rolul monumentelor istorice în dezvoltarea acestora”. Aici le-a vorbit participanților despre importanța comunităților locale și despre necesitatea responsabilizării acestora în privința administrării și valorificării patrimoniului cultural, idee preluată în raportul pe tema abordării integrate a patrimoniului cultural european, recent aprobat de Comisia pentru Cultură și Educație a Parlamentului European.