Am votat pentru acest raport în întregimea sa. În pofida acuzațiilor care mi-au fost aduse, votul meu nu a fost dat nici în lipsă de cunoștință de cauză și nici în baza unor valori anti-creștine. Dimpotrivă.
Nu sunt și nu am fost niciodată pentru căsătoria între persoane de același sex. Pentru mine, conceptul de căsătorie nu poate exista decât între o femeie și un bărbat și nu are valoare spirituală fară legitimarea acestei uniuni în cadrul Bisericii. Însă, într-un stat democrat nu poți să interzici parteneriatul civil între persoanele de același sex pentru că toți cetățenii sunt și trebuie să fie egali în drepturi economice.
Creștin fiind, nu pot să fiu pentru violență și discriminare împotriva minorităților, de orice natură ar fi ele – naționale, sexuale etc. Cele două articole despre care s-a facut atâta vâlvă în presă nu impun și nu cer legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și nici discriminarea pozitivă a persoanelor LGBT.
Din punct de vedere politic, sunt independent, dar în mentalitate sunt liberal, fără discuție. Nu consider astfel că rolul statului român sau al oricărui stat în general, și cu atât mai puțin al Uniunii Europene, este acela de a dicta cetățenilor săi orientarea sexuală, religioasă ș.a.m.d. În opinia mea, statul trebuie să asigure libertatea dreptului de exprimare, al egalității de șanse, respectarea legii și crearea unui mediu stabil, corect și liber în care cetățenii săi pot să evolueze material și spiritual după propria voință.
Din păcate, la un sfert de secol de la Revoluție, observ două mari neajunsuri în societatea românească, « moștenire de partid » :
1. Încă nu am înțeles pe deplin ce înseamnă democrația. O societate liberă nu este cea în care dai cu pietre în vecinul tău pentru că a votat cu alt partid, pentru căe gay sau pentru că se uită la un alt post TV decât tine. Nu, o societate liberă este cea în care poți să lupți pentru ce crezi tu că e bine și moral, atâta timp cât nu faci nici un rău apropiatului tău.
2. Când vine vorba de educație și standarde morale, ne uităm și astăzi tot către stat. Și ar trebui să ne uităm către Biserică și către familie în primul rând. Numai astfel pot fi insuflate următoarelor generații valorile creștine și valorile noastre tradiționale. Așa cum dragoste cu forța nu se poate, nici valorile acestea nu pot fi impuse cu forța de către stat – decât dacă vreți să ne întoarcem la alte vremuri, când ascultam Europa liberă sub plapumă, cu luminile stinse și ușile încuiate.
Dar sunt și oameni care au înțeles avantajele unui sistem liber și care au militat și militează democratic pentru ceea ce îi doare, de la Coaliția pentru Familie la mișcarea unionistă, unul dintre cele mai frumoase exemple de succes fiind campania pentru salvarea zonei Roșia Montană.
Așa că se poate, să îndrăznim.