Festivalul EuRoCultura

10 Oct 2016

Și a doua seară a festivalului EuRoCultura a fost cât se poate de plăcută mai ales că lângă expozițiile de sculptură și design de bijuterie era, pardon, mirosea extraordinar o expoziție de artă culinară maramuresana, un cadou din partea ECOMUZEU MARAMUREȘ și nu-mi e clar ce mirosea mai frumos, mâncarea sau palinca!

Din acest motiv, mi-a fost foarte greu să fac liniște înainte de prezentarea de carte a lui Peter Hurley. În jurul mesei mâncau și vorbeau parcă toate națiile europene, ba chiar la un moment dat conversau frenetic în română un belgian și un irlandez. Situația asta mi s-a părut ca o clipă a adevărului intercultural pe care îl încercăm aici.

După liniștea obținută cu greu, a urmat povestea acestui irlandez, deja român, care a făcut 650 km pe jos, folosind doar ospitalitatea românească în toată România subcarpatica. Cartea se numește “Drumul Crucilor” și v-o recomand din toată inima!

A fost foarte frumos, mai ales că după aceea a urmat un concert vioară –pian Alexandru Tomescu și Claudia Bara cu un program fenomenal: Schubert, Franck, Enescu, Saint-Saëns – un program care a pus în evidență virtuozitatea artiștilor români.

Mai mult decât atât, m-a impresionat abordarea lui Alexandru Tomescu. El știe să personalizeze fiecare concert povestind câte puțin și din demersul artistic care însoțește fiecare piesă. O seară emoționantă care s-a încheiat cu acordurile unice ale celor două balade, Enescu și Porumbescu – un cadou din partea artiștilor pentru publicul bruxellez dar mai ales pentru noi, cei departe de casă…

 

semnatura_jurnal

 

 Imagini de la festival pot fi găsite aici, aici și aici.

www.euroculturafest.ro