Eurodeputații au votat raportul referitor la filmul european în era digitală

30 Apr 2015

Plenul Parlamentului European a dezbătut și adoptat prin vot, în cadrul sesiunii desfășurate la Strasbourg în această săptămână, raportul « Filmul european în era digitală », raportor principal fiind polonezul Bogdan Brunon Wenta (PPE). Eurodeputatul Mircea Diaconu este raportor din umbră din partea grupului politic ALDE pe acest document.

Raportul prezintă principalele dificultăți pe care le întâmpină cinematografia europeană în contextul fenomenului globalizării, al trecerii de la tehnologia analogică la cea digitală, al unor noi modele de distribuție și consum (video la cerere, streaming etc.) și al concurenței cu piețe cum sunt cele americană și indiană.

Documentul propune soluții pentru o mai bună coordonare legislativă în domeniul drepturilor de autor și pentru reglementarea serviciilor de tip video la cerere (VoD, Video on Demand), precum și pentru sprijinirea distribuției filmului european atât în interiorul Uniunii Europene, cât și la nivel mondial.

Raportul face referire și la dotarea ecranelor cinematografelor cu proiectoare digitale și tehnologie de sunet (deși 90% dintre ecrane sunt, deja, digitale, cinematografele mai mici au nevoie de susținere financiară).


Filmul este o poveste, trebuie să ai puterea, timpul și răbdarea să intri în poveste. Noțiunea de sală de cinema, mai ales în comunitățile mici, mi se pare extrem de importantă și ea nu trebuie să dispară

a declarat Mircea Diaconu.


De asemenea, eurodeputații se pronunță pentru promovarea și sprijinirea coproducțiilor europene, pentru finanțarea corespunzătoare a digitalizării, conservării și disponibilizării în mediul online a patrimoniului cinematografic și pentru o mai mare extindere a subtitrării filmelor.


Vizibilitatea și promovarea filmelor europene în lumea digitală reprezintă o componentă vitală în atingerea unei audiențe mai mari. Este necesară echilibrarea fondurilor între producție, promovare și distribuție

a spus raportorul Bogdan Brunon Wenta.


Raportul Wenta a fost votat în Comisia pentru cultură și educație (CULT) a Parlamentului European pe data de 24 martie 2015, iar adoptarea acestuia în plen are loc în contextul în care extinderea audienței filmelor europene, de multe ori distribuite doar în țara producătoare, se constituie într-o importantă provocare pentru cinematografia europeană.

Industria cinematografică are un impact semnificativ atât asupra culturii europene, cât și asupra economiei și societății. Observatorul European al Audiovizualului (OEA Infografice)  menționează că doar 8% din filmele produse în Uniunea Europeană sunt distribuite în afara Uniunii, în timp ce filmele produse în SUA sunt distribuite pe scară largă în Europa. În privința cheltuirii fondurilor publice europene destinate filmelor, OEA arată că în urmă cu cinci ani 69% dintre acestea ajungeau în sfera producției cinematografice, 8,4% în distribuție și doar 3,6% în promovare.


 

20150424PHT45803_original