Europa, un spațiu tot mai gol de valori creștine și familiale

14 Apr 2016

“Am senzația că, din păcate, Europa, și vorbesc de țările mari, importante, nu a găsit cheia rezolvării acestei situații. Nu a găsit-o și, din păcate, a pierdut-o de multă vreme. Nu acum câteva luni, când a început criza cu adevărat,” a declarat Mircea Diaconu referitor la criza migrației, în urma întrunirii de la Strasbourg a Parlamentului European.

Migrația și combaterea terorismului și a radicalizării s-au numărat printre cele mai fierbinți subiecte discutate în cadrul ședinței plenare din această săptămână. Eurodeputatul a votat în favoarea rezoluției nonlegislative pe această temă, atrăgând însă atenția asupra problemei diluării valorilor culturale europene și, în mod special, a principiilor familiale.

“Venirile acestor refugiați înseamnă o civilizație compactă, cu religie cu tot, cu principii familiale puternice, într-un spațiu, și mă refer la spațiul european, care și-a diluat aceste valori atât de mult, încât este vulnerabil. Și în practică, și în legislație, și în principii,” a arătat Mircea Diaconu.

Adoptat cu 459 de voturi pentru, 206 împotrivă și 52 de abțineri, textul rezoluției recunoaște eșecul UE de a rezolva criza migrației, cerând revizuirea majoră a sistemului de la Dublin, precum și crearea unui sistem centralizat de azil pentru o mai bună gestionare a fluxului tot mai mare de imigranți și azilanți.

 


imagine_MD

Pe de altă parte, noțiunea de familie, o celulă de bază a oricărei societăți, în orice caz a celor care vin, este puternică, pregnantă, importantă, într-un spațiu european în care noțiunea de familie s-a diluat foarte, foarte tare. Și-mi imaginez că o Europă în care sistemele și valorile acestea ar fi puternice, pregnante și asumate, din toate punctele de vedere, această avalanșă de altceva care vine peste Europa ar fi mult mai ușor de suportat, de integrat, de asumat.

Mircea Diaconu