Europarlamentarul Mircea Diaconu, despre atingerea unor obiective importante pe plan cultural

8 Sep 2016

 

Cine suntem? De unde venim? Acestea sunt întrebări la care trebuie să ne răspundem, pentru că vin peste noi valuri de altceva și nu știm să le gestionăm, după cum vedeți foarte bine. Ori, măcar din acest punct de vedere, reperele culturale sunt de identitate fundamentală și pentru națiuni în sine, și pentru Europa în întregul său. Apoi, e vorba despre un alt mod de gândi exploatarea, folosirea bunurilor patrimoniale culturale. Asta înseamnă intrarea lor în circuit, integrarea lor în viața de zi cu zi, exploatarea, folosirea maximă și memoria colectivă a națiunilor.

Sper să ajungă și România să se trezească oarecum, să accelereze subiectul [patrimoniului cultural] că altfel totul se lasă la o parte. Se fac bugete anuale în România pe tot felul de priorități, numai pe cele culturale nu.

semnatura_jurnal

 


 

Comisia Europeană a înaintat recent Parlamentului și Consiliului o propunere pentru desemnarea anului 2018 ca An european al patrimoniului cultural, acesta fiind unul dintre cele mai importante obiective ale raportului Mircea Diaconu (Spre o abordare integrată a patrimoniului cultural european), care a fost adoptat anul trecut.