Exemple spaniole de bune practici în valorificarea patrimoniului cultural, observate de eurodeputați la fața locului

24 Mar 2015

În cadrul unei conferințe de presă desfăurată la Albarracin, vicepreședintele Comisiei CULT și-a arătat aprecierea în legătură cu lucrările de restaurare și conservare aflate în desfășurare în cele două orașe și a evidențiat faptul că, vizitând obiective de patrimoniu cultural din cele două orașe spaniole, “observi trecerea timpului”

imagine_MD

Fiecare epocă are frumusețea ei, o frumusețe care se transmite și epocilor următoare, lucru vizibil în special în acest loc. Statele Unite denumesc Europa vechiul continent. Și au dreptate, pentru că <<vechiul continent>> înseamnă un trecut comun, înseamnă antichitate, înseamnă lucruri bine realizate de-a lungul mai multor secolw. Și exact aceasta este cultura europeană. Istoria noastră este comună și ar trebui să avem practici și soluții comune din punct de vedere cultural.

Mircea Diaconu

 
 

Referindu-se la raportul pe care l-a elaborat, intitulat “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”, raport care în această săptămână este supus dezbaterii Comisiei CULT, Mircea Diaconu a menționat că Albarracin este “exemplu de bună practică în ceea ce privește administrarea patrimoniului european”. Colegul său, eurodeputatul spaniol Fernando Maura, a afirmat că Albarracin ar trebui recunoscut drept “patrimoniu al umanității” și că va face tot posibilul să-l promoveze, în acest sens, prin intermediul Parlamentului European.

Prin raportul întocmit de Mircea Diaconu se cere Comisiei Europene să creeze pe internet un site dedicat patrimoniului cultural, care să furnizeze informații despre oportunitățile de finanțare, precum și o bază de date cu exemple de bune practici și un portal de știri despre domeniul patrimoniului cultural și politicile de dezvoltare a acestuia. Raportul va fi supus votului comisiei CULT în luna iunie, iar în septembrie se va prezentra plenului forului legislativ european.

Eurodeputata aragoneză Ines Ayala, membră a delegației Comisiei CULT care s-a deplasat în Spania, a subliniat că într-un moment în care Uniunea Europeană încearcă să impulsioneze și să reînnoiască sectorul turistic european, proiecte precum cele vizitate ajută la menținerea stabilității populației și aduc bogăție într-un mediu rural atât de dur din punct de vedere al condițiilor naturale. “Dar, pentru ca Uniunea Europeană să-l poată susține, este necesar ca guvernele locale, regionale și naționale să sprijine arta și cultura într-un mod dezinteresat și fără echivoc”, a spus Ayala.

Vicepreședintele Comisiei CULT, Mircea Diaconu, și-a arătat, totodată, susținerea pentru proiectul “Europa îndrăgostită”, în care este implicat orașul Teruel, un proiect bazat pe legenda lui Isabel și Diego, doi tineri care au trăit o poveste de dragoste în urmă cu aproape 800 de ani, europarlamentarul român afirmând că “datorită unei legende, omul poate exista dincolo de secole; și să nu uităm că iubirea este tema eternă”. La proiectul menționat participă orașe din Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia și România, obiectivul inițiativei fiind de a uni diferite state europene, “care au, în patrimoniul istoric, legende ale iubirii imposibile”, ca în cazul îndrăgostiților din Teruel.

Conform datelor Comisiei Europene, turismul european generează aproximativ 15 milioane de locuri de muncă, multe dintre acestea fiind legate, direct sau indirect, de patrimoniul cultural.