Expoziție de fotografie și colinde românești la Bruxelles

4 Dec 2018

O seară specială de decembrie la Parlamentul European, în Anul Centenarului și al Patrimoniului Cultural European, o seară dedicată frumuseții și bogăției culturale a satului românesc și contribuției acestuia la zestrea culturală europeană. Am început cu vernisajul expoziției fotografice cuprinzând imagini din România rurală interbelică, adunate într-un fascinant album al artistului german Kurt Hielscher, un apropiat al Casei Regale a României.

 

imagine_MD

Cel care a realizat aceste fotografii a fost fascinat de tezaurul cultural descoperit în satele românești. Ce poate fi mai frumos decât o realitate medievală, istorică, adusă în zilele noastre?

Așa am încheiat anul la Bruxelles, cu o bucată de Românie… Din păcate, noi, ca țară, nu am înțeles încă marele potențial al diplomației culturale. De aceea, din când în când, am adus aici o parte din patrimoniul nostru, iar reacția pe care am primit-o de la colegii din alte țări a fost întotdeauna una de încântare, de căldură. Ne strâng mâna, ne îmbrățișează, ciocnim un pahar și continuăm împreună acest proiect senzațional, care se numește Uniunea Europeană. Trebuie să rămânem parte a acestui proiect și mai mult decât atât, să devenim o adevărată putere europeană.

Mircea Diaconu

 

 

Pașii ne-au purtat apoi prin satele de astăzi ale județului Argeș, călăuze fiindu-ne Grupul vocal bărbătesc „Doruri muscelene”, Grupul de datini și obiceiuri de iarnă „Dorobanții Muscelului” și Ansamblul folcloric „Plaiuri muscelene”. Prin cântecele, costumele și tradițiile pe care le păstrează și promoveză cu multă dragoste și talent, minunații noștri colindători ne-au adus la Bruxelles o rază din lumina de acasă și ne-au făcut mai ușoară așteptarea sărbătorilor