Filmul european și admiterea în învățământul superior, în atenția Comisiei CULT

5 Nov 2014

Ședința de marți, 4 noiembrie 2014, a Comisiei de Cultură și Educație (CULT) a Parlamentului European, comisie în care europarlamentarul Mircea Diaconu îndeplinește funcția de vicepreședinte, a debutat cu lansarea ediției 2014 a Premiului LUX (în limba latină lux înseamnă lumină) pentru realizări cinematografice deosebite. Premiul, un excelent instrument educațional pentru publicul larg, a fost instituit în anul 2007 pentru a atrage atenția publicului larg asupra dezbaterilor cu privire la politicile Uniunii Europene și este acordat anual de Parlamentul European.

Trei producții cinematografice sunt nominalizate de un juriu format din critici de film, realizatori, experți, cu toții având o bogată cultură cinematografică, pentru a fi prezentate în țările membre ale UE, cu subtitrări în toate cele 24 de limbi oficiale sau cu ”traducere” pentru nevăzători.

Zilele Filmului LUX au loc toamna, în peste 40 de orașe europene, manifestarea din acest an urmând să fie găzduită în România de cinematograful bucureștean Studio, astfel: pe 7 decembrie cu filmul GIRLHOOD (realizat de franțuzoiaca Céline Sciamma), 8 decembrie – IDA (al polonezului Pawel Pawlikowski), 9 decembrie – CLASS ENEMY (Rok Biček, Slovenia).

În anul 2007, filmul lui Cristian Mungiu 4 Luni, 3 Săptămâni și 2 Zile a fost nominalizat în finala de trei a premiilor LUX, iar alte filme românești s-au aflat între cele zece care au fost selectate pentru a fi prezentate juriului, astfel: California Dreamin’, de Cristian Nemescu (în 2007), Medalia de Onoare de Călin Peter Netzer (2010) și Morgen, de Marian Crișan (2011).

Un alt subiect aflat în atenția eurodeputaților a fost filmul european în era digitală și realizarea unei legături mai strânse între diversitatea culturală și competitivitate. Dezbaterea a fost inițiată în luna mai 2014 de Comisia Europeană, prin transmiterea unei comunicări pe această temă către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor. Strategia lansată în acest sens de Comisia Europeană urmărește o mai bună valorificare a potențialului noilor modalități de distribuție a producțiilor cinematografice europene pentru a promova diversitatea culturală și a impulsiona competitivitatea.

Europarlamentarii Comisiei CULT au discutat despre oferta limitată a cinematografelor, distribuția restransă a filmelor datorită constrângerilor financiare și lipsei de promovare pe plan european, despre nevoia extinderii digitalizării filmelor pentru păstrarea și extinderea culturii cinematografice, precum și despre descărcarea ilegală de pe internet a filmelor.

Programul ședinței din 4 noiembrie a Comisiei de Cultură și Educație a inclus și prezentarea unui studiu comparativ referitor la calificările și examenele pentru admiterea în învățământul superior din Europa. Studiul analizează sistemele de admitere în învățământul superior din zece state, dintre care șase sunt membre ale Uniunii Europene (Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Slovenia și Suedia), o țară este candidată (Turcia), iar trei sunt utilizate de obicei pentru comparații la nivel internațional (Australia, Japonia și SUA).

Sistemele de admitere sunt analizate pe dimensiunile echitate, calitate și mobilitatea studenților, studiul oferind concluzii, recomandări și posibile direcții de acțiune pentru o mai bună cooperare în materie de admitere în învățământul superior din Uniunea Europeană.