Forumul Anului European al Patrimoniului Cultural în România

29 Nov 2018

 

 

Desfășurat în zilele de 28 și 29 noiembrie, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, din București, Forumul Anului European al Patrimoniului Cultural în România s-a constituit într-o adevărată platformă de dialog pentru cercetători, inițiatori de politici publice, membri ai administrației, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, practicieni și simpli cetățeni, cu toții interesați ca problematica patrimoniul cultural să fie adusă mai aproape de societate.

În cadrul evenimentului au fost prezentate multiple exemple de bune practici din România și activități desfășurate sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, fiind evidențiate îndeosebi modalitățile în care instrumente de creație inovatoare și moderne pot fi folosite astfel încât patrimoniul să fie o potențat ca resursă de dezvoltare socio-economică.

Atelierul de lucru tematic intitulat Patrimoniu și comunități a reliefat atât rolul comunităților în păstrarea și revitalizarea patrimoniului cultural, cât și nevoia de educare a publicului larg pentru a dobândi o mai bună înțelegere a acestuia și a-l valorifica în mod adecvat.

Într-un alt atelier s-a discutat despre relația strânsă de interdependență între patrimoniul cultural și mediul natural, cunoscute fiind percepția printr-un filtru cultural a elementelor naturale neatinse de acțiunea umană și tendințele de integrare a componentei de protecție a culturii în managementul siturilor naturale.

O temă a forumului care s-a aflat și în atenția noastră în ultimii ani o reprezintă formularea unor principii de control al calității lucrărilor de restaurare, drept reacție la intervențiile cu rezultate nefaste constatate în cursul implementării unor programe de finanțare europene.

În fine, secțiunea intitulată Patrimoniu și democrație a avut în atenție analiza măsurii în care protejarea patrimoniului este condiționată sau stimulată de o societate democratică funcțională, dar și modul în care practicile patrimoniale pot contribui la consolidarea democrației.

 

imagine_MD

Unul dintre lucrurile pozitive înregistrate spre final de An European este faptul că acest domeniu de activitate începe să intre altcumva decât până acum în calculele administrațiilor și decidenților. Există semne că mentalitățile publice evoluează spre o schimbare în bine, indiferent că e vorba despre decidenți sau despre omul de pe stradă, consumator obișnuit al actului cultural. Avem de a face cu o altă abordare, o altă înțelegere a fenomenului cultural-patrimonial, ceea ce ne face să sperăm că domeniul va fi reflectat în mod corespunzător și în viitoarele construcții bugetare.

Mircea Diaconu