Forumul Cultural European de la Milano

8 Dec 2017


 

Anul patrimoniului va fi un prilej de a ne cunoaște mai bine unii pe ceilalți, de a etala ceea ce avem mai bun în istoria noastră, în patrimoniul fiecăreia dintre națiuni și de ne prezenta fiecare identitatea, care este până la urmă rezultatul istoriei noastre comune.
Acesta este mesajul pe care l-am transmis participanților la Forumul Cultural European de la Milano (7-8 Decembrie 2017), eveniment în cadrul căruia a avut loc lansarea oficială a Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.

I-am îndemnat pe responsabilii culturali europeni să valorifice exemplele de bune practici existente în regiunile europene care s-au revigorat și s-au dezvoltat bazându-se pe puncte de patrimoniu, creând totodată și noi locuri de muncă.

În cadrul acestui An Eeuropean al Patrimoniului va trebui să elaborăm politici culturale care să ne ajute să obținem, folosind și tehnologiile moderne, maximumul de performanță pentru a lăsa patrimoniul european generațiilor viitoare într-o stare optimă.

 

semnatura_jurnal


 

Organizat de Comisia Europeană, Forumul reunește factori de decizie ai sectoarelor culturale cu scopul de a dezbate politica și inițiativele culturale ale Uniunii Europene, respectiv de a contribui la dezvoltarea cooperării în acest domeniu. Dezbaterile din cadrul evenimentului din Italia au loc în cadrul a trei sesiuni plenare ale căror teme sunt „Patrimoniul cultural: inima care bate a Europei”, „Provocările culturale ale Europei la nivelul anilor 2007, 2017, 2027” și „Cultura în orașe și regiuni: mai aproape, mai bună, mai dinamică, mai puternică”.

Rezoluția legislativă a Parlamentului European referitoare la Anul European al Patrimoniului Cultural 2018 a fost adoptată pe 17 noiembrie 2016, raportor pe această temă fiind Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație. Decizia forului legislativ și a Consiliului cu privire la desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural a fost semnată la Strasbourg, pe data de 17 mai 2017.