Gânduri la finalul întâlnirii cu specialiști din domeniul restaurării patrimoniului cultural

16 Oct 2015
La finalul întâlnirii de lucru de miercuri, 14 octombrie, cu reprezentanți ai unor IMM-uri din domeniul restaurării patrimoniului cultural european, organizatorul, Mircea Diaconu, și trei dintre participanți și-au mărturisit gândurile, iar noi le-am consemnat în cele ce urmează.

Mircea Diaconu a menționat că unul din obiectivele sale îl reprezintă evidențierea potențialului cultural încă neexploatat al României.

Alexandru Marian, președinte și director general al companiei Construcții UNU, din Iași, membră a AEERPA (Asociația europeană a antreprenorilor de restaurare a patrimoniului arhitectural), și-a exprimat speranța că Raportul Diaconu, intitulat Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european, va fi aplicat și în România, iar experiența acumulată în domeniul restaurării monumentelor va fi valorificată la adevăratul său potențial.

imagine_MD

Intenția mea este să încerc să îi îndemn pe cei de acasă să se asocieze, astfel încât aceste profesii pe cale de dispariție să conteze din ce în ce mai mult în Europa; deja sunt o mulțime de exemple de oameni care au învățat meserii de acest tip în România și care au plecat afară și lucrează pe bani foarte mulți.

Dacă România va putea fi în relația cu Europa în principal culturală, va avea culoarul său, în care nu ne învinge aproape nimeni sau foarte puțini. Suntem la nivelul marilor țări europene din punct de vedere cultural.

Mircea Diaconu

Piet Jaspaert, vicepreședintele organizației Europa Nostra, federația europeană pentru patrimoniul cultural, a apreciat în mod deosebit conținutul raportului Diaconu.

Domnul Jaspaert a amintit, în context, că unul dintre proiectele Europa Nostra este 7 Most Endangered (Cele mai periclitate 7 situri), care include și peisajul cultural-istoric Roșia Montană.

imagine_piet

Prin Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european, Parlamentul European a acceptat în sfârșit patrimoniul cultural ca resursă importantă nu doar din punct de vedere economic, ci și pentru bunăstarea societății.

Proiectul inițiat în colaborare cu Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei are o importanță semnificativă pentru salvarea regiunii, transformând această problemă națională într-o preocupare europeană.

Piet Jaspaert, vicepreședintele organizației Europa Nostra

Adolfo Sanchez-Gutiérrez, președintele AEERPA, a spus că preocuparea pentru patrimoniu și dorința de a conserva moștenirea culturală comună există peste tot în Europa. El a adăugat că asociația pe care o reprezintă se concentrează nu numai asupra protejării know-how-ului și meseriilor calificate, ci și asupra inovării în domeniu și formării profesionale prin promovarea schimbului de expertiză la nivel european.Sursa imagine: aici