Întâlnire cu Francesco Bandarin, Director General Adjunct pentru cultură în cadrul UNESCO

22 Jun 2016

Am avut ocazia să discut de curând cu Francesco Bandarin, Director General Adjunct pentru cultură în cadrul UNESCO, despre două dintre temele mele preferate: promovarea culturii și dezvoltarea sustenabilă.

Și mă bucur că dincolo de discuții, există și o colaborare reală cu UNESCO pentru elaborarea unui proiect de protejare a patrimoniului în România, despre care vă voi povesti mai multe în septembrie.

Francesco Bandarin a prezentat Comisiei de Cultură din Parlamentul European impactul pozitiv pe care l-a avut în ultimii ani Convenția ONU asupra protecției și promovării diversității expresiilor culturale, ratificată de o majoritate a statelor membre  în 2005 la Paris.

Cel mai important element al acestei Convenții rămâne, în opinia mea, Fondul Internațional pentru Diversitate Culturală, mijlocul principal de a sprijini punerea în aplicare a Convenției, prin stimularea apariției unui sector cultural dinamic în țările în curs de dezvoltare.

Cred că Uniunea Europeană nu trebuie să subestimeze importanța și eficiența unor astfel de instrumente ca soluții pe termen lung la cele două mari crize cu care ne confruntăm astăzi în UE:  criza migrației și criza identității europene.