Jurnal de asistent: Cum am petrecut ziua națională

5 Dec 2014

 

 

A fost 1 decembrie, Ziua Națională a României. Anul 2014. La Parlamentul European a fost zi de lucru obișnuită. La fiecare colt era ancorat tricolorul nostru, multe grupuri de vizitatori venite din România se perindau pe holuri, primari obosiți după campanie, graiuri de prin diferite regiuni ale patriei și nenumărate “selfie”-uri cu eurodeputați.

Împreună cu asistenții săi, europarlamentarul Mircea Diaconu a decis ca anul acesta ziua de 1 decembrie să fie marcată diferit.  Având în vedere că pe 2 decembrie urma să aibă loc audierea publică pe tema abordării integrate a problematicii patrimoniului cultural european, am invitat din România un grup de 14 operatori culturali care ar putea, în viziunea noastră, să dezvolte în țară programe europene. Cu ei am sărbătorit ziua națională, oferindu-le o binemeritată sesiune de informare despre fondurile europene care pot fi accesate pe proiecte din domeniul patrimoniului cultural.

Epuizați după o zi plină, cu multe emoții și învățăminte, am mers spre seară cu toții la un restaurant din cartierul european, pe care am reușit cu greu să-l rezervăm pe baza criteriului emiterii facturii fiscale. Ne-am așezat la masă și, în sfârșit, ne-am apucat să sărbătorim și noi ziua națională a României. Fiecare avea câte ceva de spus, așa cum rezultă și din filmulețul pe care l-am făcut, desigur ca simplu amator în ale acestei îndeletniciri.

Și când părea că lucrurile s-au liniștit, a sunat telefonul domnului Mircea Diaconu. Surpriză! Am aflat că la hotel nu ar exista o rezervare pentru grupul nostru de vizitatori. Mai mult, ni s-a spus, “nu este problema mea, este problema voastră, doar sunteți români, voi tot timpul creați probleme”. După ce ne-am revenit din uluială, am dat o fugă la birou și am  scos la imprimantă confirmarea rezervării. După discuții interminabile în contradictoriu, se lămuresc și cei de la recepție că există o problemă în sistemul lor de rezervări.  Au împărțit apoi cheile camerelor către cei din grupul nostru. Plecați dis-de-dimineață din Bucuresti, au reușit, în sfârșit și ei, să ajungă în camere cam pe la miezul nopții.

A doua zi dimineață am solicitat conducerii hotelului să ne prezinte scuze în scris pentru afirmațiile angajaților făcute, chiar de ziua noastră națională, la adresa concetățenilor noștri.

 

Radu Vulcan