Jurnal de asistent: Să nu discutăm despre sexul îngerilor în timp ce otomanii sunt la poarta Constantinopolului

4 Mar 2015

Cu siguranță veți recunoaște referința la momentul 1453 când bizantinii discutau aprins despre “sexul îngerilor” în timp ce armata otomană distrugea zidul orașului. Mi se pare că întruchipează perfect situația de acasă, în care spațiul public fierbe de subiecte marginale în timp ce aici, în inima mașinăriei europene, se iau decizii care apoi ne afectează pe toți.

Știu că acest articol nu va strânge probabil atâtea “like”-uri precum cele despre mărțișoare sau grupurile de vizitatori, dar cred că e de datoria noastră să vorbim și despre lucrurile mai puțin spectaculoase. Mai ales atunci când se “forțează zidurile orașului”.

Tot despre ziduri este vorba și în raportul lui Mister MD, cum îi spunem noi domnului Diaconu, raport pe care l-a terminat ieri dimineață, după mai bine de cinci luni de muncă. Despre zidurile monumentelor care ne privesc tăcute de sute și mii de ani, și pe care noi acum trebuie să le protejăm, să le restaurăm sau să le digitizăm!

Raportul se numește “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”. Îl vom publica și pe site-ul lui Mister MD în curând, veți vedea. Este un proiect foarte curajos din punct de vedere politic, dar în același timp bine documentat și conectat la realitatea domeniului patrimoniului cultural. Să nu vă sperie limbajul tehnocratic, suntem obligați să folosim un anumit stil și avem un format standard pentru document, precum și o limită de cuvinte. Împreună cu colegii mei vom încerca să pregătim cât mai multe materiale explicative pentru a propulsa în discuția publică de acasă unele teme de interes imediat și major și, suntem siguri, profesioniștii din domeniul cultural vor aprecia că am pus accentul pe anumite probleme. Vom publica aceste materiale unul câte unul și abia așteptăm să ne scrieți părerile voastre!

Și ca să nu fie total incolor, am făcut o poză pentru voi cu raportul însoțit de… un mărțișor !

 

Ondina Tăut, asistent

draft