JURNAL DE STAGIAR : AM „GĂZDUIT” 44 DE VIZITATORI

10 Dec 2014

[2 columns]

Prima zi

Atunci când capeți deja puțină „experiență” la Parlamentul European [nu vă grăbiți cu analizele, e vorba de doar două luni și jumătate] a fi stagiar la un birou de eurodeputat înseamnă, printre altele, și postura – plăcută, trebuie să recunosc -, de gazdă pentru vizitatori veniți din România la forul legislativ suprem al bătrânului continent.

Pentru 44 de „copii” [în fapt, tineri cu vârste între 14 şi 18 ani] din România, ziua de luni, 8 decembrie, a început în forță pe la ora 11, când autocarul care i-a adus de la aeroport a ajuns direct la intrarea în Parlamentul European. Păreau cât se poate de „fresh” după călătoria cu avionul (pentru unii, prima de acest tip), pregătiți şi chiar dornici să afle cât mai multe, judecând după faptul că aparatele foto și telefoanele mobile începuseră să își facă treaba după primii pași de la coborârea din autocar. Se lucra deja la viitoare amintiri …

La fel ca în mai toate instituţiile respectabile din lume, intrarea în Parlamentul European presupune trecerea printr-un filtru de securitate (cam ca la aeroport) așa că ne-am așezat frumos la rând, având multe alte grupuri de vizitatori în fața noastră. Decembrie, aflasem de la colegi, este una dintre cele mai aglomerate luni în care se fac vizite la Parlamentul European.

Ne-a preluat apoi cu căldură ghidul nostru, doamna Mariana Cosac, responsabilă cu primirea vizitatorilor români la Parlamentul European. A urmat o prezentare densă, dar cât se poate de utilă, despre simbolurile Uniunii Europene, rolul instituțiilor europene, procedurile legislativă, executivă și bugetară şi multe altele. Întrebările adresate ghidului de tinerii vizitatori au primit răspunsuri edificatoare.

Am continuat vizita pătrunzând în impresionanta sală de plen a Parlamentului European. Cu toate că nu era zi de ședință plenară, am reușit să ne imaginăm, ajutaţi fiind de doamna Cosac, cam cum ar fi organizată sala şi cum se desfăşoară acolo ostilităţile, de la așezarea pe grupuri politice până la discursurile care au loc în plen și care trebuie negociate, din punct de vedere al duratei şi temelor mari, cu grupul politic din care europarlamentarul face parte.

Mergem apoi la cantina Parlamentului pentru a servi masa de pranz, după care intrăm în sesiunea foto de la “steaguri”. Următorul punct din programul vizitei este Parlamentarium, adică „Muzeul Parlamentului European”. Locul este dominat de high-tech, un spaţiu fascinant, care oferă, cu ajutorul unui ghid electronic multimedia, șansa de a descoperi expoziția călătorind în trecut, vizualizând prezentul și imaginând viitorul Uniunii Europene şi instituţiei sale legislative.

Am uitat să menționez că Bruxelles-ul a fost paralizat luni de o grevă la nivel național, astfel că ieşirea în trafic pentru a călători spre hotel a devenit o adevărată aventură. Neavând niciun mijloc de transport la îndemână, am pornit pe jos spre hotel cu cei 44 de vizitatori, care, după o zi aproape istovitoare, dădeau deja semne de oboseală … era și normal! Începuse să plouă și să bată vântul (tipic gri-ului de Bruxelles, despre care s-a mai scris în Jurnal) iar întrebările, tot mai dese, de genul: „Am ajuns?”, „Mai avem mult???” au făcut seara ceva mai amuzantă.

Dar ce poate fi mai frumos, când o zi începe și se termină cu bine? Ei bine, vă spun eu, o nouă zi, și mai frumoasă! Pe mâine!

Ziua a doua

Marţi, 9 decembrie, am pornit, dis-de-dimineață, să descoperim cosmopolitul oraș Bruxelles!

Prima oprire am făcut-o la Grădina Botanică, dar acolo am aflat că se desfășura un festival de film, astfel că vizitele nu mai erau permise la acel moment. Astfel că am convenit să vedem Atomium-ul, unul dintre simbolurile orașului. Este o construcție imensă, ieșită din comun prin forma asemănătoare cu o moleculă, care de fapt găzduiește un centru expozițional. Ne-am bucurat cu toții de priveliștea frumoasă a oraşului văzut de la ultimul etaj, mai ales că am avut parte de o zi superbă, cu soare și cer senin, cum rar se poate întâlni în Belgia.

Următorul obiectiv vizitat a fost Mini-Europa, un parc cu machete ale celor mai cunoscute clădiri din țările Uniunii Europeane. Locul a fost pe placul tuturor, mai ales că am putut spune la final că în câteva ore am văzut „toată Europa”! Surpriza a fost atunci când am găsit exponatul care reprezenta România – „Palatul Mogoșoaia” (!?). Chiar și tinerii noștri vizitatori erau de părere că „Ne puteam lăuda mai bine cu Palatul Parlamentului, cu Castelul Peleș sau cu Bran-ul … ”

Am ajuns pe urmă în inima Bruxelles-ului, Grand Place, o adevărată bijuterie arhitecturală, unde ne-a întâmpinat domnul europarlamentar Mircea Diaconu. Am stat cu el la un suc, o prajitură gustoasă și câteva povești, copiii i-au oferit câteva cadouaşe lucrate chiar de ei, ca apoi, împreună, să ne îndreptăm spre un alt simbol al orașului, Manneken Pis (vestitul băiețel care face 2π).

După o altă rundă de poze, ne-am luat rămas bun de la tinerii noștri vizitatori, cu promisiunea că, întorși acasă, vor transmite mai departe cât mai multe din cele văzute și înțelese din această vizită! Și să nu uite că Bruxelles-ul, capitala Europei, este și capitala lor, a noastră … Așadar, mesajul meu de final este: fiți europeni!

 

Anca Odobleja, stagiar