Jurnal de stagiar: GENT-ișorul, un mărțișor de Gent

3 Mar 2015

Motto: “Când nu mai ești copil, ai murit de mult.” – Constantin Brâncuși

Țopăiam ca niște copii când am aflat că, undeva în Gent, de 1 Martie, va avea loc un Târg al Mărțișorului. Ochii colegei Anca sclipeau de fericire. Acea fericire care vine din lucruri simple, mărunte, dar frumoase… Noi hotărâserăm deja să vizităm orașul, însă nu ne-am așteptat să avem ocazia de a merge și la un eveniment românesc. Toată săptămâna am stat cu inima cât un purice de frica vremii mohorâte, tipică locului, iar Anca verifica în fiecare zi prognoza meteo, rugându-se să ne ocolească ploaia. Eram amândouă foarte nerăbdătoare și dornice de a porni la drum…

Se făcuse duminică. Ne-am deșteptat de dimineață, iar pe la nouă și ceva ajunseserăm deja în gară și așteptam trenul. Drumul a fost surprinzător de rapid, mai ales că ne-am luat cu vorba, trezindu-ne numaidecât într-un oraș de poveste. Peisajul îți tăia pur și simplu răsuflarea. Clădiri medievale, care mai de care mai aparte, canale pline de vaporașe, remarcabilul turn de observație, minunata catedrală gotică și, bineînțeles, impunătorul Castel al Conților, toate acestea fac din Gent un oraș mai romantic și mai cochet chiar decât Bruges… O adevărată Veneție a Nordului, după părerea mea. Așa că ne-am plimbat, am vizitat, am admirat și ne-am bucurat de soarele belgian!

Dar fiind trecut cu mult de amiază, a venit timpul mărțișoarelor. Spunea Grigore Leșe că “primăvara amestecată cu iarna are o frumusețe nedeslușită”. N-am văzut un astfel de farmec aici, dar știu că în România, în aceasă perioadă, firavii ghiocei încep să scoată capul de sub zăpadă, așteptând să fie culeși și oferiți, alături de un șnur alb-roșu, doamnelor și domnișoarelor, ca talisman al norocului și ca simbol al reînvierii naturii.

La Târgul Mărțișorului am găsit meșteșuguri alese. De la lucruri mărunte la creații pretențioase, bijuterii de argint sau icoane pictate. Mărțișoarele însă ne-au încântat privirea din prima clipă. Dar surprizele nu s-au oprit aici: mesele erau pline cu preparate tradiționale diverse; de fapt, ne-a fost chiar imposibil să rezistăm delicioaselor brânzoaice care ne făceau cu ochiul. Yummy! Mă simțeam ca la începutul studenției, când mă învârteam ore întregi în jurul tarabelor din centrul Bucureștilor. Și pentru că am avut de unde să alegem, n-am plecat acasă fără câteva suveniruri.

Afară este încă frig, dar la noi în suflet a venit primăvara, motiv pentru care zâmbim cu gura până la urechi. La fel și Mister MD, bucuros că l-am întâmpinat cu un mărțișor. Ăi, nouî ni plac șî tradițâilii moldoviniești; la moldovieni, fimeia dăruiești mărțâșor bărbatului. Am primit și noi, desigur. Mister MD ține la detalii!

 

Maria-Simina Dulamă, stagiar