Managementul Itinerariilor Culturale

10 Dec 2015

Acest prim ghid pas cu pas pentru proiectarea și gestionarea Itinerariilor Culturale ale Consiliului Europei va servi ca referință esențială pentru managerii traseelor, dezvoltatori, studenți și cercetători în domeniul turismului cultural și al altor domenii conexe. Se abordează aspecte variind de la convențiile Consiliului Europei până la colaborare, strângere de fonduri și de gestionare. Notele, bibliografiile și anexele oferă informații și link-uri către alte documente utile. Acest ghid explorează un model de Itinerariu Cultural care a evoluat în aproape trei decenii într-un sistem exemplar pentru cooperare transnațională durabilă și s-a dovedit a fi un plan de succes pentru dezvoltarea socio-economică, de promovare a patrimoniului cultural și de comunicare între generații.

Sumar

Managementul Itinerariilor Culturale

Programul Itinerarii Culturale


Pentru a accesa documentele în format PDF, dați click pe imaginile de mai sus.

Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură a Parlamentului European, pune la dispoziția instituțiilor și persoanelor interesate traducerea în limba română a lucrării ”Managementul Itinerariilor Culturale: De la teorie la practică”, publicație a Institutului European al Itinerariilor Culturale, din Luxembourg.

Traducerea în limba română s-a realizat la inițiativa lui Mircea Diaconu cu sprijinul grupului ALDE, făcând parte din strategia europarlamentarului de a valorifica și prezerva vastul patrimoniu cultural românesc în contextul european, profitând de toate sursele de finanțare și consiliere existente.

Această publicație a fost distribuită în format tipărit tuturor patricipanților la seminarul internațional intitulat „Dezvoltarea rutelor culturale europene în România”, activitate organizată de domnul Diaconu la Sighișoara în luna iulie 2015, cu participarea directoarei Institutului European al Itinerariilor Culturale, Pénélope Denu, și a domnului Octavian Arsene, director în cadrul Autoritătii Naționale pentru Turism a României.

“Managementul Itinerariilor Culturale: De la teorie la practică” este un ghid practic pentru crearea unui itinerariu cultural, acesta oferind informații ample cu privire la criterii, etape ale activității, marketing, certificarea proiectului, strângerea de fonduri, administrare și strategii de turism pentru rutele culturale.

Itinerarii culturale

În 1987, Declarația Santiago de Compostela a pus bazele primului Itinerariu Cultural al Consiliului Europei, subliniind importanța identităților noastre europene bogate, pline de culoare și diversitate. Astăzi, Acordul Parțial Lărgit (EPA) al Consiliului Europei asupra Itinerariilor Culturale supraveghează 29 de rute care leagă cultura și patrimoniul de-a lungul Europei.

Folosim Itinerarii Culturale ca instrumente puternice pentru promovarea și păstrarea identităților culturale comune și diverse ale europenilor. Itinerariile servesc drept canale pentru dialog intercultural și oferă o mai bună înțelegere a istoriei Europei, prin schimburile transfrontaliere de oameni, idei și culturi. Ele sunt un model de cooperare culturală comunitară, oferind lecții importante despre identitate și cetățenie printr-o experiență participativă a culturii. Ele ne ajută să asigurăm accesul la cultură ca un drept fundamental.

Fiecare Itinerariu Cultural al Consiliului Europei îmbină patrimoniul material și imaterial, ilustrând și celebrând schimburile, culturile și tradițiile care au modelat Europa de-a lungul mileniilor. De la Traseul european al culturii megalitice, cu monumentele sale ridicate acum aproape 6 000 de ani, la Ruta ATRIUM a Arhitecturii Regimurilor Totalitare din secolul XX, itinerariile conțin elemente din trecutul nostru, care ne ajută să înțelegem prezentul și să ne apropiem de viitor cu încredere.

Itinerariile Culturale oferă, de asemenea, perspective proaspete de turism în regiuni mai puțin cunoscute și importanța lor economică nu ar trebui subestimată.

Autori

EleonoraBerti PenelopeDenu  MariaGravariBarbas

Eleonora Berti

Penelope Denu

Maria Gravari-Barbas

Eleonora Berti, PhD, este în prezent Coordonator de Proiect al Itinerariilor Culturale ale Consiliului Europei la Institutul European de Itinerarii Culturale din Luxemburg, unde lucrează din 2009. Se axează pe metodologia Itinerariilor Culturale ale Consiliului Europei și pe importanța rutelor ca vectori de dezvoltare și planificare coerentă și sustenabilă. A publicat mai multe articole în italiană, franceză și engleză pe rutele culturale ale Consiliului Europei; cartea sa Itinerarii Culturale ale Consiliului Europei: între proiect peisajului și de cercetare a identității a apărut în 2012; este co-autor al cărții Alla ricerca delle Radici europee, editată de Touring Club Italiano, publicată în 2011.

Penelope Denu a fost numită în noiembrie 2011 Secretar Executiv al Acordului Parțial Lărgit (EPA) privind Itinerariile Culturale și director al Institutului European de Itinerarii Culturale. Rolul ei este de a promova programului european Itinerarii Culturale Consiliului Europei, precum și aderarea țărilor la Acordul Parțial Lărgit și să se asigure că noile proiecte de rute culturale care doresc să se alăture programului sunt prevăzute cu informații și asistență relevante. Coordonează acțiunea comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene privind Itinerariile Culturale.

Maria Gravari-Barbas este directorul Institutului de Cercetare și Studii superioare de turism (IREST) de la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. Este directorul EIREST, un laborator de cercetare multidisciplinară cu accent pe turism, privind patrimoniul cultural și dezvoltarea. Este, de asemenea, director al Consiliului UNESCO “Turism, Cultură, Dezvoltare” de la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne și coordonatorul rețelei UNITWIN cu același nume, cuprinzând mai mult de 25 de universități de nivel înalt din întreaga lume. Este autorul mai multor cărți și documente legate de turism, cultură și patrimoniu.

 

Nick Hall

Kseniya Khovanova-Rubicondo

Wided Majdoub

Nick Hall are o vastă experiență de lucru în industria turismului european și este cunoscut în special ca fiind o somitate în e-marketing, oferind analize pentru strategiile de marketing a destinației, a lucrat extensiv cu o serie de organizații orășenești și de turism naționale.

Kseniya Khovanova-Rubicondo (PhD, PA, Universitatea din Chicago, SUA) este un profesionist cu experiență în evaluarea impactului socio-economic, management-ului de rețea, planificării strategice și inovării în domeniul TIC în sectorul public și privat. În ultimul deceniu, interesul său a fost pe dezvoltarea de politici de turism cultural și durabil în Europa.

Wided Majdoub este profesor asistent de marketing la Facultatea de Economie și Administrare din Sousse, Tunisia. Predă Marketing Cultural la Facultatea de Economie și la alte universități. A efectuat cercetări pe probleme de turism cultural, itinerarii culturale și turism creativ, planificare turistică și gestionare a Patrimoniului Mondial.

 

Yoel Mansfeld

Alessia Mariotti

Marianna Martinoni

Yoel Mansfeld predă și cercetează probleme legate de turism din 1987 la Departamentul de Geografie și Studii de mediu de la Universitatea din Haifa din Israel. Activitatea curentă de cercetare se concentrează pe planificarea și dezvoltarea turismului cultural durabil. In acest cadru este interesat în primul rând în probleme de planificare a turismului centrat pe comunitate, atitudinea comunităților gazdă față de dezvoltarea turismului și aspecte conexe.

Alessia Mariotti, PhD, este asistent universitar în geografie economică la Universitatea din Bologna, Facultatea de Științe Economice (campusul Rimini) din noiembrie 2006. Interesele sale de cercetare sunt patrimoniul cultural, cultura și identitatea socială; clustere industriale / culturale / turistice și resursele culturale pentru dezvoltarea locală durabilă; rute și trasee culturale pentru coeziunea teritorială și planuri de gestionare a Patrimoniul Mondial și de gestionare a turismului la siturile Patrimoniului Mondial.

Marianna Martinoni a absolvit Universitatea Ca ‘Foscari din Veneția în 1999, specializarea Conservarea Patrimoniului Cultural. În prezent lucrează în calitate de consultant pe strângerea de fonduri și comunicare pentru organizațiile non-profit (culturale, servicii de sănătate și sectoare de cercetare științifică) ocupându-se cu analiza și planificarea strategiilor de strângere de fonduri, planificarea comunicării și urmărirea ulterioară a planurilor de strângere de fonduri.

Parteneri

Logo_CE Logo_EICR Logo_EU

Consiliul Europei

Institutul European al Itinerariilor Culturale

Uniunea Europeană

Consiliul Europei este organizația numărul 1 a continentului pe tema drepturilor omului. Aceasta cuprinde 47 de state membre, dintre care 28 sunt membre ale Uniunii Europene.Toate statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept. Curtea Europeană a Drepturilor Omului supraveghează punerea în aplicare a Convenției în statele membre.

Institutul European pentru Itinerarii Culturale a fost instalat în Luxemburg din iulie 1997 și , din 1998 , acesta a fost responsabil cu asigurarea nu numai a continuității ci și a dezvoltării programului de rute culturale al Consiliului Europei. Acesta a fost lansat pe baza acordului politic semnat între Consiliul Europei și Guvernul Marelui Ducat al Luxemburgului.

Uniunea Europeană este un parteneriat economic și politic unic între 28 de țări europene democratice. Obiectivele sale sunt pacea, prosperitatea și libertatea celor 500 de milioane de cetățeni – într-o lume mai sigură și mai echitabilă. Pentru a face lucrurile posibile, țările UE au înființat organisme de conducere a UE care să îi adopte legislația. Cele mai importante sunt Parlamentul European (care reprezintă cetățenii Europei), Consiliul Uniunii Europene (reprezentând guvernele naționale) și Comisia Europeană (care reprezintă interesele comune ale UE).

www.coe.int

www.culture-routes.net

www.europa.eu