Maratonistul Ilie Roșu, în vizită la cabinetul europarlamentarului Mircea Diaconu

8 May 2015

Europarlamentarul Mircea Diaconu l-a primit, miercuri, 6 mai, la Bruxelles, pe maratonistul Ilie Roșu, căruia i-a înmânat o diplomă, în semn de recunoștință și admirație pentru unul dintre nenumărații români care fac lucruri deosebite pentru ei și pentru țară, fără a primi în schimb vreun beneficiu, dovedind astfel că România este parte din Europa, iar Europa înseamnă și România.

Ilie Roșu definește maratonul drept o barieră peste care, dacă treci, descoperi bucuria ultimilor 195 de metri ai cursei dincolo de suferința primilor 42 de km. Participant la 117 maratoane, el se consideră „un alergător prin și pentru viață”, fiind cunoscut drept „omul cu drapelele”, deoarece obișnuiește să alerge purtând drapelele României și Uniunii Europene, nu pentru a fi vizibil, ci pentru că se simte european și mai ales român.

Roșu a povestit despre viața sa, despre cum s-a hotărât să alerge pe distanțe mari, despre cei peste 4500 de km pe care i-a alergat ca maratonist în cadrul unor competiții interne și internaționale, pe toate continentele, dar și despre maratoanele tematice pe care le-a organizat în țară, unele dintre ele ajunse la a doua ediție: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Maratonul Zăpezii, Maratonul Regal, Maratonul Recunoștinței, Maratonul Delta Dunării, Dracula Maraton.

“Din dragoste pentru România și istoria ei”, cum spune, și fiind fascinat de lupta interioară cu care se confruntă maratonistul în timpul cursei, Ilie Roșu a organizat maratonul „Pe aici nu se trece”, pe un traseu încărcat de istorie, între Mărăști și Mărășești, competiția fiind dedicată memoriei ostașilor români care au căzut în Primul Război Mondial.

Roșu le-am înmânat gazdelor sale, membrii cabinetului lui Mircea Diaconu, medalii de la ediția din acest an a Maratonului Siretului, organizată de Paști.