Mini-sesiune plenară: 2 decembrie

3 Dec 2015

Au trecut câteva zile de la ultima mini-sesiune plenară a anului, care a avut loc la Bruxelles, însă câteva dintre subiecte se încăpățânează să-mi stăruie în minte.

S-a dezbătut în plen situația din Ungaria. Vera Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, ne-a vorbit despre câteva aspecte „delicate, recent monitorizate de Comisia Europeană” în țara vecină, și anume:  „tratamentul solicitanților de azil, segregarea educațională și discriminarea împotriva romilor, tratamentul organizațiilor non-guvernamentale care gestionează fonduri norvegiene, hotărarile discutabile ale sistemului judiciar, ajutorul de stat pentru mass-media și pentru construirea unei centrale nucleare, precum și corupția care afectează achizițiile publice.”

Cu toate acestea, Comisia Europeană nu vede nicio amenințare sistemică la adresa democrației, a statului de drept sau a respectării drepturilor fundamentale. Însă rămân, spune Comisia, unele motive de îngrijorare, mai ales că au fost inițiate și câteva proceduri împotriva Ungariei pentru încălcarea legislației europene.

Dezbaterea are o semnificație aparte nu doar datorită situației din Ungaria, cât mai ales în contextul evoluției recente a unor partide extremiste în Uniunea Europeană. În alegerile locale din Franța, care au avut loc duminică, Frontul Național al lui Marine Le Pen s-a dovedit a fi cel mai popular, obținând în regiunea sa în jur de 40% din voturi. A devansat atât opoziția de dreapta (cam 25%), cât și pe socialiști (undeva spre 20%). În Austria și în Olanda, partidele de extremă dreaptă sunt și ele pe locuri fruntașe în sondajele de opinie.

Mie îmi este teamă văzând partide extremiste în fruntea elitei politice din aceste țări occidentale, care au, nu-i așa, o tradiție democratică. Și mă întreb, cu aceiași fiori, dacă o astfel de mișcare s-ar încerca și în România. Am citit un interviu zilele acestea cu prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, în care apărea menționată posibilitatea unui Traian Le Pen, adică o conturare a unui partid de lider, precum cel condus de știți voi cine, care știe că există un culoar adormit în România, al ultra-naționalismului și al populismului.

semnatura_jurnal